„Moşule, adu-ne părinţii acasă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moș Crăciun a venit și la „Adevărul“
Moș Crăciun a venit și la „Adevărul“

Aceasta este rugămintea copiilor care au uitat ce înseamnă Crăciunul în familie. Dumitru Chicu, care interpretează rolul lui Moş Crăciun de 20 de ani, spune că cei mici ar renunţa la jucării doar să revină mama şi tata de peste hotare.

În vârstă de 43 de ani, regizor de meserie, Dumitru Chicu este Moş Crăciun de ocazie. Nu corespunde tiparelor - este un Moş sprinten şi vioi, care dansează, cântă şi recită poezii. Spune că pe parcursul acestor ani, a îndrăgit copiii şi apreciază enorm spontanietatea şi naturaleţea acestora.
Dumitru Chicu vine din părţile Călăraşului şi îşi aminteşte cu dor de anii copilăriei. De mic tata i-a spus că „dacă vrea să obţină ceva în viaţă trebuie să muncească, pentru că nimic nu cade din pod". Dumitru Chicu spune că meseria de Moş Crăciun e una ca oricare alta, doar că necesită abilităţi de artist, bună dispoziţie, elocinţă şi dragoste pentru copii. Totodată, consideră că nu oricine poate fi Moş Crăciun.


ÎNTÂLNIREA LUI MOŞ CRĂCIUN CU MOŞ GERILĂ
Dumitru spune că îi place ceea ce face: şi-a confecţionat singur costumul de moş. Nu pricepe de ce toată lumea îl vede pe Moş Crăciun drept un om bătrân, care nu-şi scoală fundul de pe scaun şi pe care tot timpul îl dor şalele. Şi-a propus să spargă acest stereotip, aşa că atunci când îşi pune sacul în spate este un moş sprinţar, pus pe ghiduşii.
Dumitru Chicu îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze că prima întâlnire cu Moş Crăciun a avut-o la vârsta de 4 ani. Acum 39 de ani în urmă, în perioada sovietică, când Dumitru Chicu l-a cunoscut pe Moş Gerilă, „acesta avea o barbă de carton şi un cojoc întors pe dos. Se vedea de la o poştă că nu este unul adevărat. Ba mai avea şi mănuşi de muncitor", astfel descrie Dumitru cel mai important eveniment din copilăria sa.
„Când eram mic, de multe ori mă uitam la nori. Moşul mi-l închipuiam făcut din nori: puhav, cu o barbă mare, cu plete enorme, dolofan, zâmbăreţ", spune Dumitru, cuprins de nostalgie.


„VREAU SĂ VINĂ TATA ACASĂ"
„Moşule, n-am fost prea cuminte, dar oricum ai venit de sărbători şi trebuie să-mi aduci cadouri. Ce să fac acum să nu rămân fără cadou?", aşa încep conversaţiile copiilor cu Moş Crăciun. Fiind veteran în rolul lui Moş Crăciun, Dumitru Chicu spune că vremurile s-au schimbat, iar odată cu acestea, şi preferinţele copiilor. În '90 de Crăciun, copiii primeau mere, nuci şi dulciuri. În 2000, copiii cereau pistoale, maşini, jucării Super Man şi Spider Man, iar acum copiii au o singură rugăminte pentru moş: să le aduc părinţii din străinătate. „Vreau să vină tata acasă", este visul unui copil care crede că Moşul poate face minuni. „Sărăcia şi străinătatea au furat copilăria copiilor, care sunt lipsiţi de fericirea de a serba Crăciunul în familie", spune Dumitru.
Chicu se mândreşte că este Moş Crăciun şi-l deranjează discuţiile despre onorariu. „Nu vreau ca Moş Crăciun să fie scos la tarabă. Oamenii îmi mulţumesc pentru muncă, dar nu am o taxă fixă", spune Dumitru evitând să indice costul serviciilor pe care le prestează. „Mă doare când văd că oamenii fac bani pe spatele lui Moş Crăciun ", adaugă Dumitru întristat de legile capitalismului.


MESAJUL LUI MOŞ CRĂCIUN
Considerându-se un Moş Crăciun împlinit, Dumitru Chicu spune că ar mai avea o rugăminte către părinţi. „Să lase copiii să se joace. Să nu încerce să-i maturizeze forţat. Uneori fetiţele sunt îmbrăcate în rochii cu decolteuri, cu bijuterii şi machiate strident. Este ceva nefiresc. Este o exagerare", explică Dumitru Chicu.
Numind copiii cercetaşi, Moş Crăciun face un apel şi către educatori. „Îmi doresc ca de sărbători, copiii să nu spună aceleaşi poezii. Anii trec şi mi-ar plăcea să aud şi alte poezii decât cele despre Moş Crăciun", spune Dumitru zâmbind. ;

MOŞ CRĂCIUN LA COMANDĂ
Atât agenţiile private cât şi Poșta Moldovei se întrec în oferte atractive în perioada Sărbătorilor de iarnă. Pentru ca Moș Crăciun să treacă pragul casei de Sărbători, părinţii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 150 de lei pentru vizită , dar preţul poate crește până la 200 de lei, în funcţie de serviciile solicitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite