Moldova, țară model

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul reuniunii au fost evaluate în comun proiectele implementate în țara noastră cu scopul facilitării mobilităţii migranţilor
În cadrul reuniunii au fost evaluate în comun proiectele implementate în țara noastră cu scopul facilitării mobilităţii migranţilor

Astăzi a avut loc cea de-a patra Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În cadrul reuniunii au fost evaluate în comun proiectele implementate în țara noastră cu scopul facilitării mobilităţii migranţilor.

Domeniile de aplicare a proiectelor includ managementul general al migraţiei, prevenirea migraţiei ilegale şi susţinerea migraţiei legale în scop de muncă şi studii. La moment, 85 de iniţiative au fost realizate sau sunt în proces de implementare în cadrul Parteneriatului de Mobilitate.

Stefano Manservisi, directorul general pentru Afaceri Interne în cadrul Comisiei Europene a felicitat autorităţile moldovene pentru progresul înregistrat în domeniul managementului migraţiei şi s-a referit la Republica Moldova ca o ţară-model în ceea ce priveşte implementarea Parteneriatului de Mobilitate apreciind disponibilitatea ţării noastre de a împărtăşi experienţa sa cu alte state care, la rândul lor, doresc un asemenea aranjament de cooperare cu UE, se anunță într-un comunicat emis de Ministerul de Externe și Integrării Europene.

În cadrul aceleiași întruniri a fost apreciată și utilitatea Profilului Migraţional Extins - o bază de date statistice complexe care va fi lansată în curând pentru prima dată în Republica Moldova. Noile iniţiative vor fi lansate în domeniul protecţiei migranţilor vulnerabili, utilizării mai eficiente a remitenţelor, promovării migraţiei circulare, recunoaşterii gradelor şi calificărilor între Moldova şi UE. Republica Moldova şi Comisia Europeană au convenit asupra organizării, în prima jumătate a anului viitor, a unei conferinţe internaţionale privind Parteneriatul de Mobilitate, în cadrul căreia ţara noastră va împărtăşi experienţa sa cu reprezentanţii statelor care doresc să devină parte a acestui instrument.

Parteneriatul de Mobilitate Moldova-UE este o iniţiativă a Uniunii Europene lansată la 5 iunie 2008, care oferă un cadru flexibil pentru realizarea proiectelor de cooperare din domeniul migraţiei. Partenerii Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului sunt 15 state-membre ale UE (Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania. Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria), Comisia Europeană, Frontex şi Fundaţia Europeană pentru Instruire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite