Moldova, favorita Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat pentru prima dată în Chişinău, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a spus că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare Moldova. Situaţia politică din Moldova, relaţiile acesteia cu UE, Parteneriatul Estic şi reglementarea conflictului transisntrean sunt principalele subiecte discutate de către preşedintele Consisliului European aflat la Chişinău.

Oficialul european a venit în Republica Moldova cu un mesaj de susţinere şi încurajare în vederea implementării reformelor Uniunii Europene. „Uniunea Europeana este pregătită să acorde sprijin pe principiul «mai mult pentru mai mult», mai multe reforme implementate, înseamnă mai mul support din partea UE", a declarat preşedintele Consiliului European.

Mulţumit de dialogul dinamic dintre Moldova şi Uniunea Europeană, Herman Van Rompuy a menţionat că lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului de drept sunt priorităţile cheie pe care ţara noastră trebuie să se axeze. „UE apreciază eforturile depuse de Guvern. Ştim că reformele sunt foarte dificile, dar necesare pentru a asigura procesul democratizării acestui stat", a explicat şeful Consiliului European.

Totuşi Rompuy a dat de înţeles că în afară de a fi ambiţioasă, Moldova trebuie să fie şi foarte realistă. „Este o ambiţie pe termen lung. Pas cu pas, Moldova îşi va atinge scopul", a mai adăugat oaspetele de la Strasbourg.

Moldova, lidera Prteneriatului Estic

În ce priveşte Parteneratul Estic, Herman Van Rompuy a declarat că Uniunea Europeană percepe Moldova drept unul dintre liderii acestui Parteneriat. „ Summitul Partaneriatului Estic care va avea loc la Varșova în septembrie. Este o excelentă oportunitate de a reconfirma relația UE cu venicii săi din cadrul acestei structuri", a spus demnitarul UE.

Herman Van Rompuy a anunţat că Moldova urmează să beneficieze de o asistență de 550 milioane de de euro în perioada 2011-2013 pentru imploementarea reformelor. Alte 50 de milioane de euro vor fi acordate pentru reforma sistemului judiciar.

De asemenea, preşedintele Consiliului European a spus că regretă eşecul de la Moscova în urma căruia nu au putut fi reluate negocierile ofiaciale în formatul 5+2. „Sper că în septembrie, la Moscova, vor fi reluate negocierile în format 5+2. Acesta este unicul format capabil să vină cu o soluție viabilă. Rezolvarea acestei dispute care a divizat țara trebuie dusă la bun sfârșit", a conchis Rompuy.

Oficialul UE a venit în Republica Moldova împreună cu soţia sa Geertrui şi pleacă mâine, în prima parte a zilei. Pe parcursul vizitei sale în Republica Moldova acesta s-a mai întâlnit cu Marian Lupu, preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, liderul PL şi Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite