Republica Moldova este codaşă în statisticile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim într-o ţară subdezvoltată, avem lefuri mici, murim devreme, dar suntem eco. Cel puţin aşa arată site-ul ifitweremyhome.com, bazat pe datele agenţiei americane CIA. Cel mai prost stăm la capitolul salarii, veniturile oamenilor din ţările vecine depăşindu-le de trei-cinci ori pe cele ale moldovenilor.

Pagina de internet ifitweremyhome.com oferă posibilitatea de a compara nivelul de trai din diferite state pentru a vedea cum ar fi viaţa noastră dacă am locui în altă ţară. Site-ul operează în acest scop cu datele Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA. Astfel, statisticile americanilor confirmă statutul Moldovei de „cea mai săracă ţară din Europa".

ÎN ROMÂNIA AM FI DE CINCI ORI MAI ÎNSTĂRIŢI
Există însă şi avantaje: Moldova este printre cele mai eco ţări, deoarece, fiind mai săraci, moldovenii consumă puţin petrol şi energie electrică. Dacă am trăi în România, bunăoară, am consuma de două ori mai multă electricitate şi carburanţi. Potrivit datelor CIA, un român consumă 2.229 kilowaţi/oră (kWh) pe an, în timp ce un moldovean se mulţumeşte cu 1.012 kWh. Şi asta pentru că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor la vecinii din dreapta este de 11.500 de dolari, faţă de cel al Moldovei, de 2.300 de dolari. Totodată, traiul peste Prut ne-ar prelungi viaţa cu aproximativ un an şi şapte luni, deoarece în România speranţa de viaţă este de 72,71 ani, iar în ţara noastră - de 71,09 ani.

Moldova este la coada veniturilor şi în comparaţie cu ţările CSI. Ucraina, cu un PIB de 6.400 de dolari pe cap de locuitor, ar putea oferi moldovenilor venituri de trei ori mai mari decât în ţara natală. Totuşi, în Ucraina, moldovenii ar muri mai devreme, speranţa de viaţă acolo fiind de 68,46 de ani. Dacă moldovenii ar trăi în Belarus, veniturile le-ar creşte de cinci ori, PIB-ul pe cap de locuitor în acestă ţară fiind de 11.600 de dolari. Am putea utiliza de cinci ori mai mult petrol şi de trei ori mai multă energie electrică, dar viaţa ne-ar fi mai scură cu aproximativ trei luni.

Moldovenii ar putea fi mult mai bogaţi dacă s-ar muta în Rusia, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 15.100 de dolari, de şase ori mai mare decât în Moldova. La capitolul electricitate şi petrol, ruşii utilizează de şapte şi, respectiv, de cinci ori mai mult decât moldovenii. Totuşi, traiul în Federaţia Rusă ne-ar scurta viaţa cu aproximativ cinci ani, deoarece speranţa de viaţă la ruşi este de numai 66,16 ani.

INTRAŢI ŞI COMPARAŢI
Pagina ifitweremyhome.com a fost destinată iniţial americanilor pentru conștientizarea procesului de încălzire globală, oferind informaţii despre consumul de petrol și energie electrică. Acum, datorită statisticilor CIA, oamenii pot compara ţara de baștină cu oricare alta din lume.

În Elveția am trăi cu zece ani mai mult

Calitatea serviciilor, speranţa de viaţă, dar şi posibilităţile sunt mult mai mari, dacă am compara Moldova cu ţările din Europa Occidentală. Dacă moldovenii s-ar muta în Franţa, veniturile lor ar putea creşte de 14 ori şi ar avea posibilitatea să consume de aproximativ opt ori mai mult petrol şi de şapte ori mai multă electricitate. Datele CIA arată că PIB-ul francezilor este de 32.800 de dolari pe cap de locuitor, în timp ce al moldovenilor este de numai 2.300 de dolari. Elveţienii au un venit de 18 ori mai mare şi consumă de opt ori mai mult curent electric decât moldovenii. Totodată, traiul în această ţară ar lungi viaţa moldovenilor cu aproximativ zece ani, media de viaţă a elveţienilor fiind de 81 de ani.

La capitolul HIV/SIDA moldovenii sunt mult mai protejaţi decât ceilalţi europeni, potrivit datelor CIA. Riscul de infectare ar fi de patru ori mai mare dacă am trăi în Ucraina, unde 0.4% din populaţia adultă are această boală. Pericolul de contaminare ar fi şi mai mare în Rusia unde 1.1% din totalul populaţiei adulte are HIV/SIDA. În România însă moldovenii ar fi mai protejaţi decât acasă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite