Republica Moldova este mai atractivă pentru marile puteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră a devenit mult mai atrăgătoare la nivel internaţional, susţin unii experţi străini. Întruniţi în cadrul Forumului Economic, specialişti în relaţii internaţionale au analizat ultimele evoluţii şi tendinţe din regiune.

Republica Moldova se află între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, ceea ce constituie pentru ea un avantaj, susţine expertul ucrainean Vitaly Portnikov. Dar atât Chişinăul, cât şi puterile interesate de această regiune trebuie să-şi revadă poziţiile de politică externă.

„Marile puteri trebuie să ofere un statut internaţional clar Moldovei şi să aibă o poziţie fermă faţă de aceasta", susţine Oleksandr Chalyi, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.

Potrivit diplomatului, Moldova trebuie să-şi menţină poziţia de stat neutru pentru că acest fapt o va ajuta să se dezvolte economic.

„Integrarea europeană a Moldovei este firească şi trebuie să schimbăm atitudinile scepticilor în ceea ce priveşte extinderea spre Est a Uniunii Europene ", a mai adăugat oficialul.

Acum Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană decât de Rusia, iar situaţia geopolitică o avantajează, susţine Iulian Fruntaşu, consilierul prim-ministrului Vlad Filat pentru politica externă.

„Moldova este un proiect în construcţie, pe care suntem capabili să-l dezvoltăm. Suntem interesaţi să devenim membri ai UE", a adăugat acesta.

Rusia trebuie să-şi refacă imaginea

Grigory Trofimchuk, primul vicepreşedinte al Centrului de modelare a dezvoltării strategice din Rusia, a menţionat că ţara sa trebuie să-şi refacă imaginea şi comportamentul şi abia după aceea să-şi revizuiască atitudinea faţă de celelate state.

Expertul rus este sceptic în ce priveşte viitorul Uniunii Europene. „America este îngrijorată de extinderea UE spre Est. Ce se va întâmpla în cazul în care sistemul nu va funcţiona adecvat? Bruxelles-ul încearcă să impună nişte chestii care ar putea afecta confortul unor ţări", a afirmat Trofimchuk.


Transnistria şi Moldova, iluzie

În ce priveşte conflictul transnistrean, părerile specialiştilor sunt împărţite. Dacă ambasadorul ucrainean şi-a exprimat interesul în soluţionare a acestui conflict, reprezentantul Rusiei a spus că nu trebuie să ne facem iluzii. „Acestea sunt nişte bucăţi care s-au destrămat odată cu URSS şi este un proces ireversibil", a argumentat Grigory Trofimchuk.

Noi reguli de cooperare

Potrivit lui Oleksandr Chalyi, ambasadorul Ucrainei în Moldova, la nivel global este nevoie de noi reguli de cooperare. „Avem nevoie de o politică de cooperare a marilor puteri şi de neutralitatea mai multor ţărilor precum Moldova", a afirmat diplomatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite