Moldova şi Ucraina vor coopera în domeniul integrării europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Constantin Grişcenko, ministrul de Externe al Ucrainei şi Iurie Leancă, ministrul de Externe al Republicii Moldova au semnat Declaraţia Comună de Cooperare privind colaborarea în domeniul integrării în UE.

 Reglementarea conflictului transnistrean, situaţia de la Palanca şi cooperarea în domeniul integrării în UE sunt principalele subiecte discutate de către ministrul de Externe al Ucrainei şi omologul său moldovean. De asemenea, în cadrul aceleiaşi întâlniri, cei doi miniştri au semnat Declaraţia de cooperare pentru integrarea europeană.

În ce priveşte situaţia din regiunea Palanca, ministrul de externe a declarat că este vorba de realizarea unei decizii luate acum câţiva ani în urmă. „Suntem recunoscători că decizia a fost luată în conformitate cu documentele realizate fără de care relaţiile dintre Moldova şi Ucraina nu puteau evolua. Dacă cineva a semnat nişte documente trebuie să şi realizeze cerinţele stipulate în acestea", a delcarat Constantin Grişcenko.

Iurie Leancă a declarat că se depun eforturi pentru a nu crea impedimente localnicilor, dar pentru a impulsiona schimburile comerciale. „Am discutat cu domnul ministru cum să creăm condiţii favorabile pentru a permite locuitorilor din Palanca să activeze fără a aduce prejudicii regimului vamal“, a spus ministrul de Externe.

Un alt subiect discutat în cardul întâlnirii celor doi miniştri de Externe din Moldova şi Ucraina este reglementarea conflictului transinstrean. Cei doi oficiali au menţionat că vor continua să insiste asupra reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2. „Apreciem implicarea Ucrainei în procesul de reglemenentare şi ne bucurăm că acest proces ia amploare. Sunt sigur că prin eforturi comune vom reuşi să îmbunătăţim relaţiile dintre Moldova şi Ucraina", a declarat Iurie Leancă, Ministrul de Externe al Moldovei.

Mesajul lui Iurie Leancă a fost susţinut şi de omologul său ucrainean. „Noi suţinem reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 vom continua să depunem toate toate eforturile necesare pentru a trece la o altă etapă de negocieri", a explicat reprezentantul Ucrainei.

Tot astăzi, Konstantin Grişcenko se va întâlni, cu premierul Vlad Filat, liderul PL, Mihai Ghimpu, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, precum şi cu preşedintele interimar, Marian Lupu.

Potrivit Ambasadei Ucrainei şeful diplomaţiei de la Kiev va pleca la Bender, unde va vizita Liceul ucrainean din localitate şi se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii ucrainene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite