Moldova şi Transnistria, chemate la apel în Viena. Astăzi şi mâine oficialii celor două părţi conflictuale sunt convocaţi la tratative neformale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Chişinău şi cei de la Tiraspol sunt convocaţi astăzi şi mâine la negocieri în Austria, în format neoficial. La tratativele pentru deblocarea conflictului transnistrean vor participa şi reprezentanţii OSCE, ai Rusiei, Ucrainei, UE şi cei ai SUA. Preşidinţia lituaniană a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa anunţă că, până la finele anului, negocierile vor fi reluate şi în format oficial.

Preşedinţia lituaniană a OSCE speră ca întrunirea va fi ultima într-un format neoficial şi că, până la sfârşitul anului, să fie reluate şi tratativele oficiale dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceste tratative vor fi mediate de Rusia, Ucraina şi OSCE, iar UE şi SUA au calitatea de observatori.

„MOLDOVA POATE RĂMÂNE SINGURĂ"
Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare, afirmă că şi Chişinăul şi-a propus să aducă la masa de tratative Tiraspolul mai devreme decât sfârşitul anului. „Vom încerca să convingem toţi partenerii de dialog pentru a demara discuţiile politice asupra statutului regiunii", a declarat pentru „Adevărul" Carpov. Comentatorul politic de la Kiev, Vitalii Kulik, directorul Centrului pentru cercetarea problemelor societăţii civile, scrie într-un articol publicat în ziarul „Zerkalo nedeli" („Oglinda săptămânii" - n.r.) că Republica Moldova „se află în faţa unui moment istoric".

„Prima dată în cei 20 de ani de existenţă a conflictului, această problemă a fost înclusă în topul agendei politice dintre UE şi Rusia. Conducerea Moldovei dacă nu va profita de acest moment, riscă să rămână pentru totdeauna singură cu problema ei", afirmă Vitalii Kulik. De cealaltă parte, Eugen Carpov susţine că „momentul istoric", la care se referă expertul ucrainean, se datorează faptului că Chişinăul a internaţionalizat conflictul.

„NEGOCIERILE NU REZOLVĂ CONFLICTUL"
„Trebuie să ne dăm seama că procesul de negocieri nu duce la rezolvarea conflictului", spune Oazu Nantoi. Analistul asigură că apropierea celor două maluri ale râului nu va fi decisă „de un oarecare Igor Smirnov, care în mod normal trebuie să fie considerat criminal de stat şi vânat prin toate mijloacele posibile".Victor Osipov, fostul vicepremier pentru reintegrare, declară că cele două părţi conflictuale sunt foarte îndepărtate.

„Ca soluţie de reglementare,Tiraspolul poate cere şi recunoaşterea regiunii separatiste. E greu de presupus care va fi poziţia lor", explică Osipov. Ca soluţie pentru rezolvarea conflictului, atât Nantoi, cât şi Osipov sugerează autorităţilor moldovene să se concentereze pe o politică orientată pe reintregirea unui teritoriu care îi aparţine de fapt.

Moscova va conserva conflictul transnistrean. Posibil, în viitorul apropiat, Rusia va aduce un «desant de paraşutişti» în funcţii-cheie la Tiraspol.
Vitalii Kulik
Analist ucrainean

Rusia refuză să scoată armata de peste Nistru

În cadrul unui interviu acordat ziarului „Adevărul", Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, a declarat că Chişinăul se face vinovat de întreruperea procesului de retragerea a trupelor militare ruse din stânga Nistrului. „Drept urmare au disparut condiţiile care ar permite continuarea evacuărilor", a spus ambasadorul Rusiei.

20 DE MII DE TONE DE MUNIŢIE
De cealtă parte, experţii moldoveni spun că ezitările în retragerea armatei vin din partea Moscovei. „Este evident că Federaţia Rusă nu doreşte să evacueze potenţialul militar din Transnistria", susţine Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană.

image

Foto: Oazu Nantoi, analist politic

Totuşi, acesta spune că vina întreruperii evacuării „prezenţei militare" nu aparţine doar Rusiei. „Nu este problema acestei ţări, ci a societăţii moldoveneşti, care s-a împăcat cu gândul. Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale din Europa (FACE) impune reglementări asupra a cinci categorii de armament. Este vorba despre tancuri, blindate, artilerie de peste 100 de milimentri, elicoptere şi avioane de lupte", afirmă Oazu Nantoi.

Potrivit expertului în problema transnistreană, în conformitate cu prevederile documentului internaţional, Federaţia Rusă fie a evacuat, fie a distrus unele categorii de armament şi formal s-a conformat prevederilor acestui tratat. „A rămas de evacuat aproximativ 20 de mii de tone de muniţie şi acele unităţi militare care au mai rămas", menţionează Oazu Nantoi.

" Prezenţa militară din Transnistria arată că Rusia sfidează suveranitatea ţării."
Oazu Nantoi
Analist politic

Ilie Cazac, pe agenda de la Viena

Cazul lui Ilie Cazac, moldoveanul condamnat miercurea trecută de Tiraspol la 14 ani de închisoare pentru „înaltă tradare şi spionaj în favoarea Moldovei", va fi discutat la Viena. „Este un gest contrar intenţiilor declarate la Chișinău de a întări încrederea dintre cele două maluri", spune viceprim-ministrul Eugen Carpov. Victor Osipov, fostul vicepremier pentru reintegrare, admite că sentinţa dată lui Cazac poate amâna reluarea tratativelor oficiale. „După acest proces dirijat, este greu de spus dacă Tiraspolul mai vrea reluarea în format oficial a negocierilor", afirmă acesta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite