Miracolul Georgiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem în perioada Sărbătorilor şi magia iernii ne provoacă să evocăm anumite minuni care, oricât ar părea de ciudat, se mai întâmplă în această lume sluţită de bani, tehnologie, ură şi indiferenţă.Una dintre acestea este miracolul Georgiei. Exemplul acestei ţări, fostă republică sovietică, comparabilă şi ca populaţie, şi ca teritoriu cu Republica Moldova, rămâne muşamalizat în spaţiul CSI, în care Rusia nu renu

Presa occidentală însă vuieşte. Economiştii şi experţii politici care au vizitat Georgia sunt unanimi: echipa de reformatori în frunte cu Mihail Saakaşvili, care a preluat puterea în 2003 în urma „Revoluţiei rozelor", a realizat reforme liberale care pot intra în manualele de economie ca un exemplu de cea mai rapidă şi radicală reformă din istoria lumii.

Şi nu este o exagerare. În clasamentul mondial privind facilitatea de a derula afaceri, realizat de Banca Mondială, Georgia s-a clasat pe locul 11, depăşind ţări precum Finlanda, Suedia şi Japonia, lăsând cu mult în urmă celelalte state din spaţiul CSI! Revista americană „Forbes", care evaluează anual uşurinţa cu care oamenii de afaceri plătesc taxe şi impozite, a stabilit că Georgia are cel mai liberal regim din Europa şi e pe locul patru lume, după Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong! În doar şapte ani, dintr-un stat sărac, aflat în pragul falimentului, care s-a confruntat într-un conflict militar cu Rusia în 2008, Georgia s-a transformat radical, având o economie în plină expansiune care atrage investitori din întreaga lume. În plan extern, ieşirea din CSI a fost deja realizată, iar aderarea la NATO şi Uniunea Europeană constituie o prioritate absolută a guvernului georgian.

Reformatorii de la Tbilisi susţin că reţeta miracolului este foarte simplă: o voinţă politică de fier, liberalizarea economiei şi combaterea fermă a corupţiei. Primele rezultate sunt deja vizibile. Veniturile bugetului din Georgia au crescut de la 558 de milioane de dolari în 2003, la 3,3 de miliarde de dolari în 2008. Ca urmare a reformelor, salariul mediu a crescut în aceşti ani de opt ori - de la 30 de dolari în 2005, la 240 de dolari anul trecut.

Preşedintele Mihail Saakaşvili a formulat în termeni cât se poate de simpli noua ideologie de stat a Georgiei: „meritocraţia", adică puterea celor merituoşi. Sistem în care sunt alese persoane talentate, cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor obţinute. Nu în baza relaţiilor de rudenie, a şpăgii sau a aranjamentelor de culise, atât de familiare nouă.

Drept urmare, cele mai spectaculoase au fost rezultatele luptei cu corupţia: au fost arestaţi şi judecaţi 250 de inspectori fiscali, 40 de procurori, 20 de judecători, 400 şefi de departamente, un viceministru şi doi parlamentari.

A fost reformat Ministerul Afacerilor Interne, fiind desfiinţată poliţia rutieră. Guvernul a majorat salariile poliţiştilor de la 30 la 400 de dolari. Înainte de a fi angajat în poliţie, candidatul trebuie să susţină teste psihologice, elaborate în comun cu specialişti străini. Foştii poliţişti nu au fost reangajaţi, iar cei care încercau să ia mită erau imediat concediaţi. În doar câţiva ani, nivelul de încredere faţă de poliţie în Georgia a crescut de la câteva procente la 82 la sută. Indice comparabil cu cel din Norvegia sau Danemarca.

Cât de jalnic în comparaţie cu aceste rezultate extraordinare ale georgienilor arată pretinsa reformă a Ministerului de Interne de la Chişinău, realizată de un ministru al Alianţei pentru Integrare Europeană, sau rapoartele Centrului Anticorupţie, în care opiniei publice îi sunt prezentate cazurile unor profesori amărâţi surprinşi luând mită de 200 de euro, în timp ce „marii rechini" sunt lăsaţi sa-şi facă nestingherit afacerile ilegale.

Nu-i aşa că, prin comparaţie, prestaţia guvernanţilor din Republica Moldova trezeşte milă? Mimarea reformelor pare a fi la noi o boală congenitală, iar grupuri de interese veghează ca lucrurile să nu se mişte din loc. Spre surprinderea multora, sistemul lăsat moştenire de către comunişti a rămas intact după un an de guvernare a coaliţiei pro-europene. Mai avem probleme cu fundamentul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite