Ministrul de Externe: „Avem toate șansele să obţinem regim liber de vize cu UE în 2012“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reîntors de la Bruxelles, ministrul de Externe Iurie Leancă a dat asigurări că în 2012 vom putea călători fără vize în Uniunea Europeană. Chiar dacă suntem „povestea de succes a Parteneriatului Estic", analişti spun că 2012 este un termen nerealist.

Aflat la Bruxelles, la cea de-a cincea reuniune a Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova, ministrul de Externe a avut câteva întrevederi cu oficialii europeni. În urma discuţiilor purtate, Iurie Leancă ne-a asigurat că Moldova este în continuare un partener bun al UE, asta chiar dacă nu am scăpat încă de criza politică. „Unii colegi ne-au comparat cu Belgia. Au glumit, că şi în lipsa unui preşedinte, am reuşit să avansăm cu mai multe reforme", a menţionat Leancă.

De asemenea, Iurie Leancă i-a transmis Ceciliei Malmstrom, Comisarului pentru afaceri interne, cel de-al doilea raport de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor. Şeful diplomaţiei ne-a asigurat că Moldova are potenţial să obţină un regim liberalizat de vize cu UE în 2012. „Sunt convins că la începutul anului viitor Comisia va prezenta un raport în Parlamentul European şi se va lua decizia să trecem la cea de-a doua fază. Şi aceasta va fi şi ultima, după care vom intra într-un regim fără de vize cu UE", a mai spus ministrul. Analiştiimoldoveni spun însă că 2012 este un termen prea optimist.

Citeşte şi:

Uniunea Europeană cere Moldovei reforme dure pentru liberalizarea regimului de vize

Ambasadorul UE la Chișinău: „Ridicarea vizelor în 2012, un scenariu optimist“

2012, PREA DEVREME
„Totul depinde, în primul rând, de noi şi de condiţiile tehnice, foarte clar formulate de UE, pe care trebuie să le realizăm. Acestea se referă la securizarea frontierei, numai că procesul merge într-un mod foarte anevoios. Nu avem informaţii veridice referitor la progresele înregistrate de grăniceri, Ministerul de Interne, lupta cu corupţia la frontieră şi contrabanda", a explicat analistul Nicolae Chirtoacă. Experţii nu exclud nici interesul politic al declaraţiilor.

„Sunt declaraţii politice care au ca scop crearea impresiei că în ţară lucrurile merg într-o direcţie cuvenită. În realitate, suntem într-o criză politică prelungită, iar eficienţa actului guvernării este foarte scăzută", mai afirmă Chirtoacă. „2012 pare exagerat de optimist pentru introducerea unui alt regim de vize decât cel pe care-l avem acum", a concluzionat expertul. „Putem admite că politicianul Iurie Leancă încearcă să prezinte lucurile într-o perspectivă mai optimistă decât sunt în realitate, dar cred că putem avea încredere în aceste afirmaţii ale lui deoarece este cea mai competentă persoană", susţine Anatol Ţaranu.

VREM ŞI ACORD DE LIBER SCHIMB
În cadrul aceleiaşi vizite, ministrul de Externe s-a întâlnit şi cu John Dalli, Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului. Oficialii au convenit ca până la sfârşitul lunii noiembrie să fie finalizat şi aprobat Planul de armonizare al legislaţiei în domeniul sanitar şi fitosanitar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite