Mihai Poalelungi vine în fruntea Curţii de acasă, cu o leafă de 34 de ori mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Ion Muruianu a pierdut şefia CSJ în confruntarea cu Mihai Poalelungi. Colaj Adevărul
Fostul preşedinte Ion Muruianu a pierdut şefia CSJ în confruntarea cu Mihai Poalelungi. Colaj Adevărul

Mihai Poalelungi, propus la şefia Curţii Supreme de Justiţie, spune că renunţă la postul de judecător la CEDO pentru a stârpi corupţia din instanţele naţionale, „fără a urmări interese proprii". Și asta chiar dacă salariul lunar pe care îl primește la Strasbourg este de 17.000 de euro, pe când în noua funcţie va fi remunerat cu 8.000 de lei pe lună. Mandatul de judecător la CEDO al lui Poalelungi urmează să expire în

După mai bine de un de dezbateri aprinse, eșecuri și nemulțumiri legate de concursul pentru funcția de președinte al CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii a decis: Mihai Poalelungi merită fotoliul. Judecătorul Moldovei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a fost susținut de zece membri ai Consiliului. Va fi sau nu acceptat Mihai Poalelungi şef la CSJ urmează să decidă Parlamentul, procedura fiind, de obicei, doar o formalitate.

Între timp, magistratul face scheme cum ar putea schimba situația din Justiție, care, în opinia lui, este foarte proastă. „Președintele CSJ poate aduce schimbarea. Se vorbește mult despre corupția din sistem. Și asta pentru că salariile judecătorilor, dar și ale celorlalți angajați din instanțe lasă de dorit", este de părere Mihai Poalelungi.

Totodată, are de gând să-și pună la punct colegii care au un comportament neadecvat. „Judecătorii trebuie să se poarte corespunzător funcţiei chiar și după ora 18.00, când pleacă acasă. Sunt necesare şi modificări în legislație pentru facilitarea accesului la o Justiție corectă și pentru a face mai uşoară munca magistraţilor", mai spune viitorul şef al CSJ.

Poalelungi crede că Ion Muruianu, singurul său contracandidat, a fost un adversar serios. La rândul său, şi Muruianu, care se află în fruntea CSJ din 2007, îi aduce cuvinte de laudă, dar recunoaște că își pune semne de întrebare atunci când succesorul său vorbește despre lupta cu corupția.

„Nu pot spune nimic rău despre el... Președintele CSJ nu este ales însă pentru a elimina acest flagel. Pentru asta avem organe competente, cum ar fi Procuratura sau Centrul Anticorupție", susţine Ion Muruianu.

Magistratul, care și-a înaintat candidatura la fiecare concurs anunțat pentru preşedinţia CSJ în ultimul an, afirmă că s-a resemnat cu înfrângerea şi nici nu regretă pierderea fotoliului de şef. „Funcția este mai mult o bătaie de cap, ținând cont de faptul că preşedintele nu are pârghii legale pentru a influența actul Justiției", a precizat Muruianu.

„UN SINGUR OM NU POATE FACE SCHIMBĂRI"

Numele lui Mihai Poalelungi apare în lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în dosarul „Macovei şi alţii contra Moldovei", pentru care Guvernul a trebuit să acorde compensaţii de circa 20.000 de euro. Chiar şi aşa, guvernanţii îl laudă şi speră că, de acum în colo, lucrurile în Justiție se vor îmbunătăţi.

Ministrul Justiției a recunoscut totuşi că a rămas surprins când a aflat despre intenția lui Poalelungi de a renunța la funcția pe care o avea la Strasbourg. „Este unul dintre cei mai competenți judecători pe care i-am cunoscut vreodată. Autoritatea președintelui CSJ este în stare să dea ritmul și suflul necesar pentru a schimba situaţia din sistem. Poalelungi a văzut cum funcționează Justiția noastră prin prisma unui judecător de la CEDO și sper ca asta să fie un avantaj", a declarat Oleg Efrim.
Optimismul experților este însă moderat. „Un singur om are prea puține pârghii pentru a realiza reforme esențiale în Justiție. E Lucrurile trebuie schimbate în ansamblu", susține Vlad Gribincea, președintele Centrului pentru Resurse Juridice.

Fotoliul CSJ, disputat de mai bine de un an

Concursul pentru suplinirea funcției de președinte al CSJ a fost anunțat încă la începutul lui 2011. Inițial, în cursă s-au înscris cinci magistrați: Raisa Botezatu, Constantin Gurschi, Ion Muruianu, toți de la CSJ, Nicolae Timofti, președinte al CSM, și Mihai Poalelungi, care, la scurt timp s-a retras. După aproape două luni în care ofiţerii SIS l-au verificat pe Muruianu, concursul a fost amânat pentru că acesta a contestat avizul negativ venit de la instituţie. Peste câteva luni, Raisa Botezatu și Ion Muruianu, singurii judecători rămași în cursă, au luat doar două și, respectiv, zero voturi. Pe ultima sută de metri, alți doi pretendenți, Nicolae Timofti și Constantin Gurschi, și-au retras candidaturile. Astfel, runda a fost anulată, fiind anunțat un nou concurs.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite