„Meteoritul“ din pădurea de la Gura Galbenei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sat din sudul Moldovei „creşte" o piatră uriaşă. Fiecare localnic are propria legendă despre apariția bolovanului, una mai ciudată decât alta. Unii spun că este un corp ceresc, alţii că ar acoperi un izvor, ce ar putea îneca tot satul, dacă va fi destupat.

Piatra misterioasă se află în pădure, la vreo cinci kilometri depărtare de Gura Galbenei, şi are cinci metri lungime şi trei metri înălţime. Oamenii din sat s-au obişnuit cu ea şi nu-i acordă mare atenţie. În schimb, când le vin oaspeţi, cu toţii se roagă să fie duşi să vadă „minunea". Şi, după ce urcă pe pietroi şi fac poze, mulţi îşi încrustează şi numele „ca amintire".

În localitate circulă zeci de legende despre provenienţa bolovanului. Unii spun că a apărut încă în era glaciară, alţii cred că a fost o pietricică mică la început, care a crescut treptat. „Lumea zice că ea creşte. Eu, sinceră să fiu, n-am observat, dar, recunosc, mă cam iau fiorii când mă aflu acolo", ne-a mărturisit Lidia Barbă, o femeie de vreo 50 de ani.

„REZULTATUL EVOLUŢIEI NATURII"
„Ştiu despre piatră de când eram mic. S-ar putea să fie o bucată de stea căzută cu mulţi ani în urmă. Oamenii spun că este şi o vizuină de lupi în preajmă. E înfricoşător", a spus Adrian Bolun, un elev din satul vecin care învaţă la Gura Galbenei. „Părinţii ne spuneau că ea ar astupa gura unui izvor cu apă şi, dacă va fi mişcată din loc, va inunda satul. Unii zic că sub ea este îngropată o comoară, însă nimeni nu a săpat la rădăcină de teama unui blestem. În timpul războiului, au încercat s-o mişte din loc cu tancul, dar a rămas neclintită.

image

Alţii cred ca e un corp ceresc, dar nu avem nicio dovadă", spune îngândurat Dumitru Olărescu, locuitor al satului. „Cândva aici era frumos. Dacă acum conducerea satului ar amenaja acest loc, am putea atrage turişti. E o plăcere să te odihneşti aici. Să stai cu o bere rece în mână şi să savurezi mirosul florii de salcâm. Tare ar fi bine", se dă cu părerea bărbatul.

Grigore Borş este inginer funciar în Gura Glabenei şi se laudă că ştie „tot ce mişcă" în sat: „Când eram mic se vorbea despre o piatră mare din Valea Lată, care creşte mereu. Nişte militari au încercat s-o distrugă cu gloanţe, dar nu a apărut nici o crăpătură". Inginerul susţine că, de fapt, bolovanul nu creşte ci, în timpul ploilor, apa îi spală solul de la rădăcină, dezgolind-o. „Am vorbit cu un academician despre misterul acestei pietre.

Mi-a spus că nu este vorba de un meteorit căzut din ceruri, ci o evoluţie a naturii. În urma scurgerilor de apă, parcele mici de nisip s-au adunat în jurul pietrei şi s-au lipit. S-au lipit, s-au lipit până a ajuns aşa de mare, iar oamenii au asociat-o cu un monstru", explică Grigore Borş fenomenul. „Nu s-a demonstrat că piatra creşte, căci nimeni n-a cântărit-o. Au încercat s-o strice, dar n-au reuşit şi a rămas ca un simbol al satului", adaugă localnicul.

image

UN ALT MISTER
Gura Galbenei se mândreşte cu piatra gigantică, iar satul Măgura, din Făleşti, cu „Movila Măgurei", un deal cu o altitudine de 387,6 metri. Oamenii spun că acolo a fost îngropată o comoară, iar toţi cei care au încercat să sape au avut un sfârşit tragic.

Dacă s-ar afla în alt loc, această piatră ar fi un lucru obişnuit, în zona de sud însă nu mai sunt astfel de roci
Dumitru Olărescu
Localnic

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite