Medici moldoveni care salvează sudanezi și yemeniți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezamăgiți de condițiile de lucru în spitalale din Moldova, dar mai ales de salariile mici pe care le primesc, medicii noştri acceptă să lucreze până și în Africa. Indiferent de situaţia pe care o găsesc la destinaţie, doctorii de la noi sunt mulţumiţi pentru că primesc mai mult decât acasă.

Stanislav Babuci de 45 de ani este doctor habilitat şi chirurg-pediatru la Centrul Mamei şi al Copilului. Nu şi-a imaginat vreodată că ar putea lucra în Sudan, cel mai mare stat din Africa.

În 2006, a fost contactat de o companie ce acorda ajutor medical în Sudanul de Sud. Având o situaţie precară, a acceptat propunerea şi a plecat în Africa. „În acea perioadă aveam unele greutăţi materiale. Începusem să construesc o casă, iar salariul din ţară nu-mi oferea mari posibilităţi. În Sudan mi s-a propus un salariu acceptabil, care mi-a permis să-mi rezolv multe probleme financiare", povesteşte chirurgul, care munceşte periodic în concediu în Africa.

medici

47 DE INTERVENŢII ÎN PATRU ZILE

Pe continentul african, doctorul a găsit o populaţie subdezvolată. Cu excepţia localnicilor din regiunea Juba, unde există şi instituţii medicale private, ceilalţi oameni sunt lipsiţi de o asitenţă medicală elementară. „Nu îmi inchipuiam că pe pământ mai există astfel de comunităţi slab dezvoltate", descrie Stanislav Babuci ţara în care a ajuns.

Medicul spune că în ultimii ani organizaţiile internaţionale au ajutat poporul sudanez cu vaccinuri şi preparate medicamentoase, ceea ce a dus la scăderea mortalităţii în regiune. „M-am gândit că bunul Dumnezeu a uitat de acest popor. Cu timpul am observat că ţara a început să se dezvolte", adaugă doctorul.Testul sudanez a fost greu de suportat de concetăţeanul nostru. Totuşi, el se mâdreşte cu zeci de operaţii de succes. Una dintre cele mai marcante zile a fost cea în care două triburi şi-au reglat conturile într-o ploaie de gloanţe. „Atunci, împreună cu colegii mei, am făcut 47 intervenţii chirurgicale în patru zile", povesteşte chirurgul.

Experienţa sudaneză l-a convins că jurâmântul lui Hipocrate poate fi respecatat în orice condiţii sau ţară. „Am avut mai multe cazuri care în condiţii normale de lucru sunt greu de rezolvat, iar în condiţiile Sudanului au cerut mult discernământ. Noul stat nu are niciun model de asistenţă medicală", spune doctorul.

A LUCRAT PATRU ANI ÎN YEMEN
Ion Duminică de 50 de ani este un alt medic prin mâinile căruia au trecut vieţile a sute de străini. Şeful Secţiei de Traumatologie din Hânceşti şi-a câştigat existenţa patru ani în Yemen. Impresionat de bogăţia şi amabilitatea localnicilor, Ion Duminică ar pleca şi astăzi, dar nu-l mai lasă familia.
„Este o ţară bogată, spitalul este foarte bine dotat, nici nu se compară cu condiţiile de la noi.

Dacă aveam nevoie de ceva, în doua ore ni se aducea tot", povesteşte bărbatul. „Acolo medicii de la stat primesc lunar 1.000 de dolari, iar în cele private şi mai mult", spune doctorul. Meseria de medic în Yemen presupune şi scoaterea gloanţelor din oameni, după conflictele armate dintre localnici.

Străinii despre Moldova
Medicii şcoliţi în Moldova au o imagine bună în ţările arabe şi cele africane. Stanislav Babuci spune că la început sudanezii nu înţelegeau cum o ţară mică precum Moldova poate ajuta o ţară destul de mare ca Sudanul de Sud. Arabii din Yemen localizau Moldova în zona fostei Uniuni Sovietice. „Știu ca vinul este bun, iar fetele sunt frumoase", povesteşte Ion Duminică. Pentru a se descurca, cei doi au fost nevoiţi să înveţe limbi străine, engleza și araba, iar timp de patru ani au lucrat cu doctori din Tadjikistan, Uzbekistan, Irak, Egipt și Yemen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite