Mass-media se angajează să respecte drepturile copiilor în materialele jurnalistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de organizații și instituții media din Republica Moldova au semnat o declarație prin care și-au asumat respectarea principalelor reguli de scriere în cazul articolelor despre copii, pentru a le proteja drepturile. Declarația a fost lansată în cadrul Expoziției „Mass-media și drepturile copiilor", organizată la Chișinău de Centrul de Investigații Jurnalistice și UNICEF.

Conducătorii ONG-urilor de media și ai mai multor publicații, printre care „Adevărul", „Jurnal de Chișinău", „Timpul", „Panorama", „Ziarul de Gardă", au recunoscut necesitatea consolidării eforturilor pentru asigurarea respectării în mass-media a drepturilor copiilor victime/martori ai infracţiunilor și pentru promovarea imaginii pozitive a copiilor în presă.

Publicațiile s-au angajat, între altele, să respecte dreptul fiecărui copil la tratament non-discriminatoriu, să abordeze copiii cu respect și demnitate și să asculte opinia lor în procesul de realizare a materialelor de presă. De asemenea, redacțiile s-au angajat să nu folosească termeni denigratori şi să nu divulge identitatea copiilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă. Un alt punct al declarației vizează angajamentul redacțiilor de a urmări evoluţia celor mai grave cazuri de violare a drepturilor copiilor.

„Prin această acțiune vrem să atragem atenția opiniei publice și comunității jurnalistice asupra responsabilității pe care o avem atunci când scriem despre problemele copiilor. Este primordial ca toate informațiile care apar în presă să fie scrise profesionist, să aibă impact și, cel mai important, să nu dăuneze copilului", a spus la lansarea expoziției președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Prezentă la eveniment, vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a apreciat că în ultimii 7-8 ani calitatea materialelor jurnalistice referitoare la copii a crescut. „Atunci când scriem despre cei mici trebuie să avem grijă ca din fiecare mesaj copilul să poată învăța cum să devină mai protejat și cum să ceară ajutor atunci când are nevoie. Iar noi, adulții, să avem urechi ca să îl ascultăm și să fim gata să îi acordăm sprijinul", a spus oficialul.

La rândul său, reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a declarat că modul în care presa scrie despre copii influențează decisiv maniera în care adulții acționează și gândesc referitor la copii. „UNICEF are o colaborare bună cu mass-media din Moldova, unde am văzut un angajament puternic de a reflecta corect drepturile copilului. Vreau să încurajez reprezentanții media să fie atenți la fiecare cuvânt pe care îl scriu și la fiecare imagine pe care o postează. Este o cale de a construi o Moldovă modernă, prietenoasă copiilor și cu un viitor măreț", a menționat Alexandra Yuster.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite