O mămăligă uriașă pregătită de bucătari din Republica Moldova și România a intrat în Guinness Book. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recordul a fost stabilit astăzi la Chișinău, iar cele 2.000 de porții de terci de porumb au fost servite cu tocăniţă, cârnați şi legume. Cantitatea uriașă, de peste 100 de kilograme, a fost preparată în trei ore, de 20 de bucătari din Republica Moldova și România.

Se iau 30 de kilograme de făină de porumb, 10 kilograme de ulei, 5 kilograme de unt, 3 kilograme de sare și 100 de litri de apă. Totul se amestecă în șase oale de 50 de litri. Nu este vorba de prânzul copios al unui uriaș, ci de rețeta mămăligii care a intrat în Guiness Book. Înarmați cu lopeți gigantice, cu multă răbdare și cu ingredientele pregătite din timp, cei 20 de bucătari din Moldova și România au reușit să pregătească cea mai mare mămăligă din lume. Recordul a fost atins în cadrul Campionatului Gastronomic - 2011, în fața a sute de curioși, gurmanzi și pofticioși care monitorizau fiecare pas al bucătarilor.

„Nu este o mămăligă simplă, ci una boierească pentru că am adăugat unt în ea. Pe vremuri, untul era un produs pe care și-l permiteau doar boierii", explică Galina Pălitu, bucătarul care a găsit rețeta mâncării tradiționale românești. În același timp, într-o tavă imensă, sfârâiau de zor cârnăciorii într-un sos de legume de toamnă. Și aici cantitățile au fost generoase. Pentru prepararea tocanei au fost utilizate câte 50 de kilograme de ceapă și de ardei grași, 100 de kilograme de ciuperci și 4.000 de cârnăciori.

„NU ESTE ULTIMUL RECORD


Bucuroși că mâncarea pe care au pregătit-o a ajuns în Cartea Recordurilor, bucătarii au mărturisit că nu se vor opri aici. „Sperăm să mai înregistrăm cel puțin un record până la finalul anului. Aceste eveniment este foarte important pentru Moldova și pentru bucătari, deși responsabilitatea este mare, pentru că vorbim de cantități enorme de mâncare", a declarat Roman Friptu, bucătar-șef. Munca maeștrilor a fost răsplătită cu laude. 1.600 de porții de mămăligă rumenă și aburindă au fost împărțite gratis spectatorilor veniți la centrul Moldexpo din Capitală.

Bucătăresele au pus uleiul pe foc Bucătăria au adăugat ceapa Ciupercile au dat o savoare aparte preparatului care a ajuns în Cartea Recordurilor

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Alte 400 au ajuns la un azil de bătrâni și la o casă de copii. Cu toții au spus că mâncare a ieșit gustoasă ca la mama acasă. „Eu gătesc foarte des mămăligă acasă și-mi place cum au făcut-o. Ar trebui să organizăm mai des astfel de evenimente în Moldova", ne-a spus pensionara Elena Tomorovschi.

BUCĂTARI DIN 14 ȚĂRI

Campionatul Gastronomic - 2011 de la Moldexpo durează încă două zile. La eveniment participă bucătari din 14 țări, printre care Islanda, Cipru, Rusia, Azerbaidjan, Ucraina, Turcia, România, Serbia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite