Liceenii, în pielea pensionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Liceul „Prometeu" din Capitală au „îmbătrânit" cu 50 de ani şi au încercat să se descurce cu pensia unui om în vârstă. Clasa s-a transformat, rând pe rând, în diferite instituţii publice, tinerii devenind bătrâni singuratici nevoiţi să facă faţă problemelor cotidiene.

Pentru o oră, Maria Lupu de 15 ani a intrat în rolul unui bătrân singuratic de 71 de ani. Cu o pensie lunară de 835 de lei, ea a trebui să plătească serviciile comunale, în valoare de 1.010 lei, şi să îşi cumpere de mâncare. „Am plătit doar unele servicii. Nu mi-au ajuns bani. Am înţeles cât de greu este să fii un bătrân", spune eleva indignată de situaţia în care s-a aflat. Colegul ei, Grigore Lepădatu a intrat în pielea unui bătrân de 68 de ani.

Cu aceeaşi pensie el a fost nevoit să cerşească pentru a plăti toate serviciile comunale. „În rolul de bătrân m-am simţit aşa cum n-aş vrea să mă simt vreodată. Ştiam că pensionarii trăiesc foarte greu, dar după ce-am fost în pielea lor realizez cât de greu este să nu-ţi ajungă bani nici măcar pentru mâncare", spune revoltat elevul.

NEVOIŢI SĂ CERŞEASCĂ PENTRU A SUPRAVIEŢUI
În aceeaşi situaţie au fost alţi 21 de elevi de la Liceul „Prometeu" din Capitală, unde tinerii au înscenat situaţii reale din viaţa unui bătrân. Cu pensia media de 900 de lei, copiii trebuiau să plătească serviciile comunale, să-şi cumpere produse alimentare pentru a supravieţui o lună şi să le rămână bani şi pentru haine.

Exerciţiul din viaţa reală i-a dezamăgit pe tinerii-pensionari. Banii primiţi nu le-au ajuns nici măcar pentru a plăti serviciile, unii dintre aceştia fiind nevoiţi să cerşească. „Nu-i corect să nu ne ajungă bani pentru mâncare", a exclamat Radu, în timpul discuţiei cu organizatorii campaniei „Masa Bucuriei". După ce şi-au spus ofurile trăite în pielea bătrânilor, tinerii au primit un pachet pe care îl vor umple cu produse alimentare care vor ajunge pe masa de Paşte a bătrânilor din Moldova.

„Copiii aduc ulei, paste făinoase şi alte produse neperisabile. Bătrânii primesc aceste pachete cu ochii în lacrimi. Le mulţumesc tinerilor şi nu le vine a crede că cineva îi ajută", spune Nadejda Florea, coordonatoare de proiect la Misiunea Socială „Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite