Liceenii din Republica Moldova s-au împotmolit în testele pentru Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru „examenul vieţii", elevii din ultimul an spun că ecuaţiile de la Matematică le dau mari bătăi de cap, iar pentru proba la Română au nevoie de mai mult timp la examen. Unii tineri şi-ar dori să ia măcar o notă de 7 la Bac, considerat de ei cea mai importantă treaptă de până acum.

Viitorii absolvenţi ai liceelor din ţară au la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a se pregăti de primul examen. La 2 iunie cei 31 de mii 600 de elevi vor susţine testul la limba de instruire, română sau rusă.

În timp ce unii s-au pus cu burta pe carte, alţii se gândesc la metode moderne de copiat sau trec mai des pe la biserică. Pentru cei mai mulţi dintre liceeni proba de foc este Matematica. Andrei Bratu de la liceul „Gheorghe Asachi" spune că testul de la Matematică are itemi dificili, deşi se consideră foarte bun la această disciplină. „Chiar şi profesoara a menţionat că proba este destul de complicată pentru noi. Se pune accent mai mult pe logică decât pe conţinut", explică adolescentul.

„Cred că cel mai bine mă voi descurca la română, însă la Matematică voi avea cele mai mari probleme. Unele subiecte le-am studiat în clasa a X-a, dar le-am uitat", spune Romina Hlibiciuc, elevă în clasa a XII-a la liceul „Spiru Haret". Adolescenţii mai spun că unele discipline sunt complicate mai ales pentru că testele de pregătire conţin exerciţii bazate pe excepţii. De exemplu, Limba Engleză.

„Multe întrebări sunt abstracte. Nu ştii care este răspunsul corect. Sunt prea multe excepţii", spune Diana B. de la „Asachi".„Sunt capcane care ne induc în eroare. De multe ori nu ne dăm seama. Tare mi-aş dori ca la Bac să nu se întâmple la fel. Mi-aş face cruce dacă aş lua la mate un 7 sănătos", spune Olga Ciubotaru.

De partea elevilor sunt şi profesorii. Aceştia admit că Matematica le-ar putea da bătăi de cap. „Au nevoie de mult timp pentru recapitulare. Am început să ne pregătim de Bac în luna martie, dar avem nevoie de încă două luni, nu de una", a declarat Alexandra Donos, director-adjunct pentru instruire la liceul „Spiru Haret". „Am constatat că mulţi elevi nu se descurcă la unele exerciţii şi nici nu se încadrează în timpul rezervat examenului", a mai adăugat ea.

„Dacă ar fi măcar patru ore"
Şi Mariana Jitari, profesoară de limbă şi literatură română la acelaşi liceu, a sesizat câteva probleme. „Testele sunt destul de voluminoase şi există riscul ca elevii să nu se mobilizeze. Se dau 180 de minute. Dacă ar fi măcar patru ore ar fi mai bine", a explicat dascălul. Mihai Şleahtiţchi, ministru al Educaţiei, spune că subalternii săi au făcut deja ajustările necesare. „După pretestările din aprilie am cerut opinia profesorilor.

Ni s-a spus că este un test accesibil, dar, evident, elevii vor trebui să depună efort pentru a susţine examenele. Desigur, au fost şi obiecţii. Am făcut deja modificările, iar profesorii pot să-şi instruiască elevii conform acestor mostre de test", a declarat ministrul.

Am impresia că vor fi multe capcane pentru ca elevii să ia note mici
Dan Capcelea
Elev

Este aproape imposibil să rezolvăm singuri testele pentru pregătire
Olga Ciubotaru
Elevă

Texte pentru BAC, copiate de pe Wikipedia

Mai multe texte din testele de pregătire pentru Bacalaureat corespund cuvânt în cuvânt celor de pe enciclopedia electronică Wikipedia, dar şi de pe alte pagini de Internet. Absolvenţii liceelor au observat asta mai ales în cazul probelor la limbile străine - engleză şi franceză. De exemplu, textul „Provocările băştinaşilor" de la pagina 43 din cartea de probe pentru limba engleză are pasaje preluate din articolul „Arctic" de pe Wikipedia. La aceeaşi disciplină, în testul de exersare pentru sesiune, textul despre schimbările climaterice a fost preluat de pe www.idebate.org.

Situaţie similară şi la limba franceză. Absolvenţii au avut la pretestare textul „Codru" preluat de pe pagina www.moldavie.fr. Alcătuirea probelor a fost coordonată de reprezentanţii Agenţiei de Evaluare şi Examinare a Ministerului Educaţiei. „Nimeni nu interzice preluarea textelor. Important e ca sarcinile să fie de autor", a precizat Adrian Ghicov, directorul Agenţiei. „Este doar o mostră, iar testele la examenul propriu-zis vor fi total diferite. Ideea este că subiectul de la examen va fi construit după aceiaşi parametri", a spus Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei.

Meditaţii şi camere de supraveghere

Aşa cum experimentele la examenele de Bacalaureat au devenit deja o tradiţie la noi, şi în acest an absolvenţii liceelor din ţară vor simţi pe pielea lor inovaţiile introduse de angajaţii Ministerului Educaţiei. În premieră, elevii au meditaţii online pentru examen. Profesorii organizează video-conferinţe la care asistă până la o sută de absolvenţi. Consultaţia pentru o disciplină conţine 10 ore care costă 500 de lei. Lecţiile sunt organizate de Agenţia de Evaluare şi Examinare în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă.

Tot pentru prima dată, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au decis să instaleze camere de supraveghere în cel puţin o instituţie de învăţământ din ţară. Astfel, autorităţile vor încerca să prevină copiatul şi mita din timpul examenelor de absolvire. Procedura nemijlocită de susţinere a Bacalaureatului rămâne neschimbată. Elevii vor da examenele în afara instituţiei în care învaţă, fiind repartizaţi în cele aproximativ 175 de centre externe.

Absolvenţii vor avea primul examen pe 2 iunie la limba de instruire, română sau rusă. „Până atunci, elevii au timp să se pregătească. Am elaborat programe pentru examen pentru ca aceştia să poată exersa", a spus Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare de la Ministerul Educaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite