Igor Smirnov: „Vor exista mai multe încercări de a exercita presiuni asupra noastră și suntem pregătiți de asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinău şi Tiraspol au şanse bune de a relua discuţiile privind soluţionarea conflictului în formatul 5 +2, a anunţat Philip Remler, şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, însă liderul transnistrean este de altă parere scrie itar-tass.

Philip Remler, şefului misiunii OSCE în Moldova şi liderul regiunii separatiste, Igor Smirnov s-au întâlnit la începutul săptămânii pentru a discuta rezultatele consultărilor informale care au avut loc la Moscova, dar la finalul întrevederii concluziile au fost total opuse.

În timp ce Remler a menţionat că toate problemele dintre Chişinău şi Tiraspol pot fi rezolvate doar prin intermediul negocierilor, Igor Smirnov dă vina pe Republica Moldova spunând că acordurile semnate de ambele părţi nu sunt puse în aplicare, ceea ce face imposibilă soluționarea problemelor populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Declaraţia mea se bazează pe faptul că Moldova trebuia să ia o decizie politică de reluare a traficului feroviar prin Transnistria. Ştiţi că grupurile de lucru au ajuns la o înţelegere în privinţa aceasta, protocoalele necesare au fost semnate. Problema e că nimic nu s-a schimbat", a explicat Smirnov citat de itar-tass.

„Bazându-mă pe aceasta, putem spune că Chişinăul împiedică discuţiile. Consider că vor exista mai multe încercări de a exercita presiuni asupra noastră și suntem pregătiți de asta", a mai declarat liderul transnistrean.

Oficialii moldoveni au declarat după runda de negocieri de la Moscova din 21 iunie, că liderii separatişti ar fi cei care împiedică reluarea ofială a tratativelor. Potrivit lui Eugen Carpov, vicepremier pentru Reintegrare, transnistrenii vor să condiționeze reluarea tratativelor printr-un tratament special pentru agențiilor economici transnistreni.

Atunci, atât Chișinăul, cât și OSCE-ul au spus că reluarea negocierilor nu trebuie să fie condiționate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite