GALERIE FOTO Generaţia copiilor făcuţi „în eprubetă“. Vezi cât costă să devii părinte prin fertilizare in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe cupluri de la noi apelează la fertilizarea in vitro. Ajunşi la disperare, moldovenii care, din motive de sănătate, nu pot avea urmaşi sunt gata să dea mii de euro pentru a deveni părinţi. Procedura se efectuează la Chişinău din 1995 şi costă de la 1.500 de euro. Medicii nu dau însă niciodată garanţia că tratamentul va da roade.

Pe holurile Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din Capitală întâlnim zeci de femei cu acelaşi destin. Parcă pedepsite de soartă, aşteaptă cuminţi la uşile doctorilor de la care speră să audă vestea că vor deveni mame. „Numărul cuplurilor care nu pot avea copii şi apelează la fertilizarea in vitro creşte de la an la an în ţara noastră, nu pentru că am avea o societate infertilă, ci pentru că tot mai multe persoane au încredere în medicina modernă", explică Veaceslav Moşin, directorul centrului.

Dacă în 1995, când s-a deschis clinica, au fost doar opt pacienţi, în 2005 deja 208 persoane au recurs la fertilizarea artificială, iar în 2009 numărul acestora a crescut până la 543. Chiar dacă ajung să cunoască sute de destine frânte de imposibilitatea de a avea un copil, medicii nu se grăbesc să promită pacienţilor că, în urma tratamentului, familiile lor se vor mări.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Datele statistice arată că doar 51,2 % dintre femeile care încearcă să conceapă un copil în eprubetă rămân însărcinate şi doar 42,9% ajung să nască.
„Aproximativ 10% din femeile care rămân gravide pierd sarcina. Cauzele avortului spontan sunt diferite: stresul, patologiile genetice sau infecţiile. Cea mai riscantă perioadă este până la opt luni. Cu cât mai mare este fătul, cu atât mai mici sunt şansele de a-l pierde", afirmă Veaceslav Moşin.

Natalia I., în vârstă de 35 de ani, este una dintre femeile măcinate de gândul că nu poate avea copii. „Am muncit opt ani în Italia pentru a-mi vedea visul împlinit. Am cheltuit peste 5.000 de euro, însă nu am reuşit să rămân însărcinată. Am revenit în Moldova şi sper că medicii de aici mă vor ajuta", spune femeia, care se chinuie de 13 ani să devină mamă şi a început deja tratamentul la Chişinău.

Prin aceleaşi chinuri a trecut şi Dina Ciobanu, în vârstă de 34 de ani, care locuieşte în Italia. Femeia a încercat să conceapă un copil apelând la o clinică privată din Capitală, dar tratamentele s-au dovedit a fi ineficiente. A rămas însărcinată de trei ori, însă de fiecare dată pierdea sarcina la două-trei săptămâni.

MĂMICI FERICITE
„Renunţasem la fumat şi la distracţii, mă simţeam deja mamă, dar pierdeam sarcina. Mi-am luat gândul de la copil, nu doar pentru că procedura este destul de costisitoare, ci pentru că fiecare eşec mă afectează psihologic", mărturiseşte Dina, care a cheltuit aproape 10.000 de euro pe medicamente şi consultaţii.

Pacientele mai norocoase revin adesea la centrul de fertilizare in vitro, iar directorul clinicii are chiar un album plin cu pozele bebeluşilor. Corina P., de 28 ani, a devenit mămică „la pătrat". După ce a bătut drumurile clinicilor din ţară şi de peste hotare, tânăra a dat naştere unui băieţel şi unei fetiţe gemeni.

„Am făcut tratament în Ucraina, dar medicii de acolo nu mi-au dat nicio şansă. Am venit în Moldova şi la scurt timp am aflat că voi avea patru copii gemeni. Dintre aceştia au supravieţuit doar doi, care erau mai sănătoşi şi mai puternici", povesteşte mama micuţilor de opt luni.

Chiar dacă tratamentul este costisitor, fericirea pe care o aduce un copil nu are preț.
Natalia I., pacientă

Ce este fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro (FIV) este o metodă de tratament a infertilităţii atât la bărbaţi, cât și la femei. Fecundarea are loc în laborator după recoltarea celulelor de reproducere de la ambii parteneri. Celula fecundată este transferată în uterul mamei la 72 de ore de la concepţia embrionului, iar sarcina decurge în mod normal.

Potrivit statisticilor, numai în Europa și SUA se efectuază anual peste 500.000 de astfel de proceduri, iar în lume sunt patru milioane de copii născuţi „din eprubetă". Tratamentul prin metoda FIV durează aproximativ 15-20 de zile, însă totul depinde de starea de sănătate a pacienţilor. Cuplurile care doresc să aibă un copil trec prin șapte etape: verificarea sănătăţii partenerilor, tratatarea problemelor existente, stimularea ovariană, recoltarea celulelor, fecundaţia in vitro, transferul de embrioni și supravegherea finală a mamei.

În Moldova, procedura se face la Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală și la o clinică privată din Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite