Edilii promit compensaţii, dar nu au bani prevăzuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânilor li se pare exagerat de mare tariful la căldură
Bătrânilor li se pare exagerat de mare tariful la căldură

Familiile cu venituri modeste vor beneficia şi anul acesta de ajutor material pentru agentul termic, din fonduri ce abia urmează a fi identificate în bugetul pentru 2012. Cererile nu pot fi depuse deocamdată la preturile de sector, fiindcă primarul încă n-a semnat o dispoziţie în acest sens.

Primăria Chişinău va continua să acorde ajutoare la plata pentru încălzire, compensând 50 la sută din valoarea facturii, nu 40 cum s-a procedat până acum. Deocamdată, nu se ştie de unde vor fi luaţi aceşti bani, mai ales că încă nu a fost aprobat bugetul pentru anul 2012. „Sursa o vom identifica mai târziu. Sperăm că vor creşte încasările la buget şi vom avea bani suficienţi pentru compensaţii", a spus viceprimarul Nistor Grozavu. Ca şi în anii precedenţi, de ajutoare financiare vor beneficia şi locuitorii suburbiilor care se încălzesc cu lemne, cărbune sau gaze naturale. Viceprimarul Nistor Grozavu a spus că primarul Dorin Chirtoacă va semna în următoarele zile dispoziţia şi imediat după aceasta chişinăuienii vor putea să depună dosarele pentru ajutor la gestionarii fondului locativ.

Pregătiţi de sezonul de încălzire
Anul trecut de compensaţii au benefiat circa 30.000 de locuitori ai Chişinăului. „În sezonul trecut, 4.200 de familii nu au prezentat repetat cereri, ceea ce înseamnă că situaţia lor materială s-a îmbunătăţit. În acelaşi timp, am primit 6.000 de cereri noi. E greu să prognozăm câte solicitări vor fi în acest an", a spus Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale. Funcţionarul a venit cu ideea ca preturile de sector să verifice veridicitatea fiecărui dosar depus. Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru, consideră însă că este un volum de lucru imposibil de executat.

Edilii Capitalei susţin că oraşul este pregătit pentru demararea sezonului de încălzire în proporţie de 95%. „Livrarea căldurii va începe când trei zile la rând temperatura medie a aerului nu va depăşi 8 grade Celsius", a spus viceprimarul Vlad Coteţ. Surse din cadrul ANRE au declarat că tariful la căldură, de 898 de lei pentru o gigacalorie, ar putea creşte cu circa 25%, după majorarea recentă a preţului la gaz. Ultima majorare a tarifului la energia termică a fost operată în luna februarie, când agentul termic s-a scumpit cu 9,4%.

Actele necesare pentru ajutor
Autorităţile locale acordă compensaţii la încălzire familiilor ale căror venituri lunare pe fiecare membru nu depăşesc suma de 1.450 de lei şi pensionarilor cu pensii mai mici decât minimul de existenţă. Solicitanţii trebuie să depună un set de documente, printre care certificatele de salariu ale tuturor membrilor familiei angajaţi în câmpul muncii sau privind mărimea pensiei, certificat despre componenţa familiei şi suprafaţa locuinţei. Mai este nevoie de copiile buletinelor de identitate ale locatarilor, certificatul de căsătorie şi certificatele de naştere ale minorilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite