EX MINISTRU AL APĂRĂRII Este o fabulaţie faptul că în anul 2008 în Republica Moldova putea să izbucnească un război precum cel din Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău nu au examinat şi nu luau în calcul eventualitatea izbucnirii unui conflict militar în perioada imediată războiului din Georgia de la începutul lunii august 2008.

Potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks, la finele lunii august 2008, preşedintele României Traian Băsescu şi-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea să provoace intenţionat tensiuni în Moldova, care ar putea conduce la un răspuns militar din partea României, cu implicaţii extinse pentru NATO şi UE, în contextul conflictului din Georgia izbucnit la începutul lunii august 2008.

Nişte fabulaţii!

Vitalie Vrabie, ex-ministru al Apărării al Republicii Moldova în acea perioadă susţine că cele scrise în nota diplomatică sunt nişte fabulaţii.
Potrivit lui Vrabie, autorităţile de la Chişinău nu au examinat eventualitatea izbucnirii unui eventual conflict militar. „O asemenea problemă nu a fost pusă în discuţie în cadrul şedinţelor de Guvern sau ale instituţiilor de forţă de la Chişinău", a precizat ministrul.

„Asemenea situații sunt puțin probabile“

Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană spune că că repetarea scenariilor similare celor din Georgia în cazul Moldovei este puțin probabilă. „Nu comentez declarațiile președintelui țării vecine. Atunci când au avut loc evenimentele dramatice din Georgia, la Chișinău s-au întrunit un grup de experți care pricep ceva în problema transinsreană și am discutat foarte profund posibile scenarii de evoluții a situației în raioanele de est ale Republicii Moldova. Am ajuns la concluzia că repetarea scenariilor similare celor din Georgia în cazul Moldovei este puțin probabilă“, susține analistul politic.

Citește și:

WIKILEAKS Traian Băsescu către SUA, în 2008: România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria

„Există mulți factori de risc precum prezența ilegală militară a Federației Ruse, trupele pramalitare ale regimului, serviciile secrete ale Federației Ruse, zona de securitate unde oricând pot fi organizate provocări, dar totuși situația și contextul geopolitic este de altă natură. După aceea Federația Rusă și-a creat probleme suficiente prin războiul din Georgia și am ajuns la concluzia că în cazul Moldovei asemenea situații sunt puțin probabile", a conchis Oazu Nantoi.

Traian Băsescu: Moldova nu este în pericol

De notat că în august 2008, aflat la şcoala de vară de la Sulina "Comunităţi româneşti şi identitate europeană", şeful statului român a precizat că analizele făcute la Bucureşti arată că ceea ce se întâmplă în Osetia de Sud şi în Abhazia nu se va întâmpla în Transnistria, răspunzând la întrebarea unui student din Republica Moldova.

"Puteţi fi convinşi că şi la Bucureşti a sunat clopoţelul conflictului îngheţat din Transnistria odată cu evenimentele din Georgia, şi analizele care s-au făcut au vizat în mod egal evenimentele din Georgia şi un posibil scenariu legat de Transnistria", le-a explicat Traian Băsescu participanţilor la şcoala de vară de la Sulina.

El a mai subliniat faptul că România susţine "fără rezerve" integritatea teritorială a Georgiei, lucru valabil şi pentru Republica Moldova. Dacă totuşi scenariul din Osetia de Sud şi din Abhazia se va repeta şi în cazul Transnistriei, în mod categoric atitudinea României va fi diferită, a precizat Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite