EUROPA LEAGUE Adversari croați pentru „metalurgiștii“ din Râbnița

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima formaţie din Moldova care participă în cupele europene, Iskra-Stal, şi-a aflat numele adversarei din cupele europene, o echipă modestă din Croaţia, dar cu o istorie de peste opt decenii. Râbniţenii vor lupta cu NK Varazdin, care a învins în Cupa Croaţiei, dar care s-a clasat doar pe locul 11 în campionat.

În această săptămână, trei cluburi din Moldova vor debuta în ediţia 2011/2012 a cupelor europene intercluburi. Posesoarea Cupei Moldovei, Iskra-Stal Râbniţa, şi-a aflat adversara din turul doi preliminar al turneului Europa League abia joia trecută, după finalizarea dublei manşe din prima rundă, care a opus echipele NK Varazdin (Croaţia) şi Lusitanos (Andorra). Croaţii au trecut cu un scor categoric de 6-1 (însumarea celor două meciuri) şi au acces în următoarea etapă.

Deşi au învins în turneul de cupă naţională, jucătorii din Varazdin nu au excelat în campionatul croat precedent, unde s-au clasat doar pe locul 11. În aceste condiţii, râbniţenii au şanse mari, mai ales că Varazdin nu s-a remarcat nici pe piaţa de transferuri. În prezent, lotul adversarei nistrenilor include 21 de fotbalişti, din care doar un jucător nu este croat. Fundaşul Josip Kvesic este bosniac şi a fost transferat anul trecut de la MSK Zilina, fostă adversară a Daciei Chişinău.

Începând cu anul 1991, Varteks (actuala Varazdin) a jucat în campionatul din Croaţia şi de atunci nu a reuşit niciodată să obţină titlul de campioană. În pofida acestui fapt, echipa cu o experienţă de joc de aproape opt decenii, se clasează constant în prima parte a clasamentului şi obţine dreptul de a participa în competiţiile europene intercluburi. O excepţie o constituie sezonul trecut, când s-a clasat doar pe locul 11. Cea mai mare performanţă pe arena internaţională Varazdin (Vartex) a obţinut-o în 2001, atunci când a eliminat pe britanicii de la Aston Villa din Cupa UEFA.

RÂBNIŢENII AU TRANSFERAT DOAR DOI JUCĂTORI

Iskra-Stal a primit o lovitură dură înaintea primelor meciuri oficiale din noua stagiune competiţională. Echipa a fost părăsită în ultimul moment de jucătorii pe care îi luase în probe de la Olimpia Bălţi, care era aproape de desfiinţare acum o lună. După ce bălţenii au decis să-şi continue drumul în Divizia Naţională, aceşti fotbalişti au revenit în capitala Nordului. Singurul care a rămas în lotul râbniţenilor este Tomas Kouruma. Al doilea jucător transferat în această vară a fost Sergiu Zacon, de la Dinamo Tighina.

În acelaşi timp, de la Iskra-Stal au plecat şapte fotbalişti: portarul Adrian Pătraş, fundaşul Andrei Novicov, mijlocaşii Nicolai Rudac şi Igor Picus şi atacanţii Alexandru Popovici, Octavian Onofrei şi Denis Chiriliuc.

80 de ani de fotbal

Echipa NK Varazdin a fost fondată în iunie 1931 și se numea iniţial Slavija. Gruparea din orașul Varazdin a activat până în 1941, când a fost desfiinţată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Peste patru ani ea a reapărut cu un nou nume, Tekstilac. În 1958 echipa a fost „botezată" din nou, primind numele de Varteks, purtat și de compania textilă, care o finanţa. În vara anului trecut, croaţii au rămas fără sponsor și echipa a căpătat denumirea actuală NK Varazdin. În palmaresul clubului croat figurează două medalii de bronz în campionatul intern (1996 și 2006), o Cupă a Croaţiei (2011) și patru finale ale acestei competiţii. Clubul este antrenat de Samir Toplak.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite