De Uniunea Sovietică nu mai are nevoie nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
URSS a murit pentru a doua oară
URSS a murit pentru a doua oară

„În spatele discuţiilor inteligente despre „spaţiul post-sovietic" nu am reuşit să observăm că „spaţiul" nu mai există", susţine întrun comentariu pentru gazeta.ru, comentatorul rus Serghei Şelin.

Potrivit lui Şelin nu ar exista practic nicio legătură între Azerbaidjan, Ucraina, Moldova şi Uzbekistan.
„Singura sută la sută naţiune „post-sovietică" Belarusul, unde regimul a venit la putere sub steagul restabilirii Uniunii Sovietice, acum sa transformat într-un stat naţional şi certat cu Moscova. Iniţiativele de integrare „post-sovietică", ale autorităţilor, desigur, au un beneficiu comercial pentru persoane şi grupuri, dar din punct de vedere politic sunt total anacronice. Cetăţeanul de rând din Rusia nu urmăreşte cei cu ele şi nu simte pentru ele nici cel mai slab entuziasm.
Gradul de indiferenţă al omului de rând faţă de Uniunea Sovietică poate fi evaluat şi prin lipsa lui de informare despre CSI, structură ce s-a vrut o înlocuitoare a URSS. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Levada, 27% dintre ruşi nu cunosc o altă ţară (cu excepţia Rusiei), ca membră a CSI. Despre calitatea de membru al CSI în Belarus şi Kazahstan, ştiu mai mult de jumătate dintre respondenţi (61% şi 57%). Despre calitatea de membru al CSI, în Ucraina cunosc 44% din respondenţi. Despre restul ţărilor şi mai puţini, de la 30% (în Armenia) la 15% (în Moldova).
Uniunea Sovietică pentru a doua oară şi-a dat duhul. Colapsul a avut loc. Acum, în cele din urmă şi în minţile oamenilor", constată comentatorul rus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite