Afacerea Crăciunul: șase miliarde de lei. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EDUARD BÂZGU În acest an tot mai mulți moldoveni au început să-și facă bradul pe stil nou
EDUARD BÂZGU În acest an tot mai mulți moldoveni au început să-și facă bradul pe stil nou

Ultima lună a anului este decisivă pentru lanţurile de retail, dar şi pentru comercianţii simpli, aceasta asigurând 20% din vânzările anuale.

Pentru unii sursă de profit, pentru alţii prilej de cheltuieli peste posibilităţi, spiritul Crăciunului şi-a făcut apariţia mai devreme decât de obicei, pe străzile din Chişinău.

Pieţele şi supermarketurile sunt doldora de mărfuri ce poartă amprenta sărbătorilor ce se apropie.

Cum treci de raionul de fructe din Piaţa Centrală, betelile colorate şi globuleţele lucioase îţi sar imediat în ochi. Preţurile variază, în funcţie de mărimi şi trenduri. Anul acesta cea mai căutată e beteala mare, în nuanţe verzi cu auriu. Doi metri costă 12 lei. Dar pentru cei strânşi la buzunare se găsesc şi cu un leu metrul.

Decorațiunile de Crăciun au invadat piața centrală din Chișinău Decorarea unui brad costă 500 de lei moldovenești Vânzătorii sezonieri au ocupat chiar și locurile de parcare

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Preţurile nu s-au schimbat. Luăm pentru nepoţi. Cu 500 de lei poţi împodobi un brad", spune Vasile Muntean, unul dintre muşterii din piaţă. De cealaltă parte, vânzătorii de globuri s-au pregătit pentru o cerere sub aşteptări. „Oamenii care şi-au luat brazi mai mari, preferă globurile mari. Cei care au brăduţi cumpără globuri mai mici. Nu am avut mulţi clienţi, dar mai aşteptăm. Cumpără mai mult cei tineri, care n-au luat jucării de brad anul trecut", spune Ecaterina Caras, una dintre vânzătoare. Preţurile variază între 8 lei, pentru seturile de şase globuleţe, şi 65 de lei, pentru globurile mari şi viu colorate. Toate din plastic.

O VERITABILĂ „VÂNĂ DE AUR"

Trecătorii, însă, nu sunt deloc entuziasmaţi de oferta variată a decoraţiunilor de brad din piaţă. „Jucăriile de brad sunt mai scumpe decât anul trecut. Încă nu m-am hotărât când fac bradul", spune Tudor Frumusache, mecanic. „Acum nu cumpăr nimic. Am ornamentele de anul trecut", mărturiseşte şi Igor Mârzac, şomer. Decembrie este ultima lună doar în calendarul oficial. În domeniul comerţului, cea de-a 12-lună a anului este prima.

Or, conform datelor oficiale şi estimărilor, în această lună vânzările cresc cu 20 şi chiar 100% faţă de media unei luni obişnuite din an. Miza este cu atât mai mare cu cât pentru unele produse comercializate în decembrie asigură 20-30% din totalul vânzărilor anuale.

GALERIE FOTO Peste 2.000 de tone de bomboane şi 700 de dragoni. Vezi cum se pregătesc fabricile de sărbători

Aşa că de boomul vânzărilor din luna sărbătorilor reţelele de magazine, dar şi comercianţii obişnuiţi se pregatesc din timp şi au grijă să-şi umple rafturile cu marfa căutată. Potrivit datelor statistice, în luna decembrie se vinde marfă de 5-6 miliarde de lei, cifre ce sunt de două ori mai mari decât în luna ianuarie. În acest sens ultima lună este o veritabilă „vână de aur" pentru comercianţi, spun experţii. Cifrele însă ar putea fi chiar mai mari, deoarece foarte multă marfă se vinde ilicit.

Buget de 150-200 de euro

Cheltuielile medii pe care o familie din Moldova le va suporta în febra sărbătorilor sunt de 150-200 de euro, iar banii vor merge spre alimente, produse de igienă, dar mai ales spre bunurile de folosinţă îndelungată, precum electrocasnicele, unde, graţie unor promoţii, vânzările se dublează în această perioadă. Potrivit unui studiu britanic, o familie din UE va aloca în acest an pentru sărbătorile de iarnă circa 605 de euro. Se estimează că o familie din Germania va cheltui pe cadouri, alimente, băuturi, călătorii şi decoraţiuni de Crăciun aproximativ 630 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite