Cozi în prima zi de admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început înscrierea la universităţile din Moldova. În prima zi, unii candidaţi au stat în faţa universităţilor de la două noaptea, iar alţii au îndurat toată ziua canicula de afară. Chiar dacă în acest an nu se pot lăuda cu medii mari, mai toţi candidaţii speră ca din toamnă să fie studenţi.

Susţinuţi de părinţi, prieteni sau rude, adolescenţii au dat buzna ieri la centrele de admitere ale universităţilor. Unii s-au hotărât din prima zi ce vor să facă în viaţă, în timp ce alţii abia au analizat ofertele universitare.

Doina Ceban a absolvit Liceul din Sângera şi vrea să devină economist. După mai bine de trei ore, ea şi-a depus dosarul la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM). Deşi concurează cu sute de moldoveni, este sigură că media 9 obţinută la BAC o va ajuta să fie admisă la studii fără taxă. „Am depus documentele la Business şi Adiminstrare, la Relaţi Economice şi la Finanţe. Am venit mai devreme ca să scap de grija admiterii", spune tânăra în timp ce-şi termină de completat fişa de admitere.

La fel de siguri că din toamnă vor avea statul de student sunt şi cei cu medii mici. Relaxaţi şi zâmbitori, Chiril Corliov şi Alexandru Grinco speră să prindă un loc cu taxă. „Vrem să depunem actele la Business şi Aministare. Avem media în jur de şase. Ne este ruşine, dar trebuie să ajungem la universitate", spun tinerii care îşi aşteaptă rândul în faţă ASEM.

„MAI DEVREME NU ÎNSEAMNĂ ADMIS"
Prin aceleaşi îmbrânceli trec şi tinerii care din toamnă vor să păşească pragul Universităţii de Stat din Moldova. Revoltaţi de înghesuiala din faţa universităţii, părinţii au făcut o listă specială conform cărei adolescenţii intră pentru a-şi depune dosarul. „Am venit la ora 7.00 şi curtea era plină. Femeile de serviciu ne-au spus că erau vreo 400 de tineri. Aceste liste sunt din iniţiativă proprie şi nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în interiorul universităţii.

Este o listă cum se fac peste tot în Moldova", explică Claudia Cemârtan, secretarul Comisiei de admitere a USM. Pentru a deveni studenţi la Universitatea de Stat, tinerii care nu vor fi admişi la buget vor trebui să scoată din buzunat de la 6.000 la 10.000 de lei anual.

LA PEDAGOGIE SE DECID ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ
Nici viitorii medici nu scapă de taxe. Înainte de a depune jurământul lui Hippocrate, tinerii vor trebui să verse anual în bugetul universităţii de la 17.000 la 20.000 de lei. Deocamdată, aici taxele nu au fost fixate. Mai puţin asaltată de tineri a fost ieri Universitate Pedagogică de Stat „Ion Creangă".

Responsabilii de aici au o explicaţie. „În primele zile tinerii studiază ofertele, aşteaptă să vadă care este numărul de cereri depuse şi la finalul săptămânii se decid", spune Jeni Nastas, secretar al Comisiei de admitere în cadrul universităţii. Aliona Fedotova vrea să devină dascăl, visul ei de a preda la catedră nu poate fi năruit de nota 7 obţinută la Bacalaureat. Tânăra spune că şi-a dorit de mică să fie profesoară de istorie.

Ora şi ziua depunerii dosarelor nu influenţează rezultatele concursului. Este alegerea tinerilor să vină în prima zi.
Gheorghe Roşcovanu,
Secretarul comisiei de admitere la Universitatea de Medicină

Oferta de burse în România

În acest an, Ministerul Educaţiei al României oferă 1.100 burse pentru adolescenţii din Moldova care vor să fie admişi la o universitate peste Prut. Cifra include şi 300 de burse alocate pentru basarabenii care au diplomă românească. Tinerilor din Moldova li se mai oferă 50 de burse pentru studii de masterat, 25 de burse pentru rezidenţiat şi 25 pentru doctorat.

Aceştia însă trebuie să pregătească din timp pachetul de documente necesare pentru admiterea la universităţile din România şi să se înarmeze cu multă răbdare. Deocamdată, autorităţile române pun la punct mecanismul de admitere, precum şi repartizarea pe specialităţi şi unităţi de învăţământ. Mai multe informaţii vor putea fi accesate pe www.edu.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite