Viţelul cu două capete şi deinotheriumul sunt cele mai vizitate exponate ale Muzeului de Etnolografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Vezi GALERIILE FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că au intrare liberă sau plătesc taxe simbolice, preşcolarii şi elevii vizitează mai des sălile de expoziţii decât adulţii. De mânuţă cu educatorii sau profesorii, cei mici vin în grupuri organizate pentru a cunoaşte patrimoniul naţional.

Chiar dacă nu mai sunt atât de populare ca pe timpul URSS, când vizitele elevilor şi studenţilor erau obligatorii, unele muzeele din Capitală adună şi acum zeci de mii de musafiri pe an. Cel mai popular muzeu de la noi este cel de Etnografie şi Istorie Naturală. Este frecventat anual de circa 90.000 de oameni, dintre care aproape jumătate sunt preşcolari şi elevi.

image
image
image

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

„Nu ne plângem de lipsă de vizitatori, sunt zile în care nu reuşim să deservim toate grupurile", spune Elena Gumenea, şefa secţiei Relaţii cu publicul din cadrul instituţiei. Şi ghizii de laudă că muzeul lor este „cel mai vechi, cel mai frumos şi cel mai vizitat". Cei care calcă pragul clădirii în stil mauritan pot găsi aici expoziţia permanentă ,,Natura. Omul. Cultura" şi alte două temporare, schimbate lunar. Muzeul are şi o grădină botanică, unde cresc cele mai răspândite specii de plante, arbori şi arbuşi din ţara noastră.

În ultima vreme, se bucură de popularitate şi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Anul trecut, au venit să admire exponatele acoperite de patina timpului aproape 70.000 de persoane, în mare parte elevi. ,,Din 2010, întreprindem acţiuni de promovare, am deschis ateliere, am organizat seminare, ceea ce a generat o creştere semnificativă a numărului de vizitatori", explică Sergiu Brânză, şef de secţie.

image
image
image

Click aici să vezi cea de-a doua GALERIE FOTO!

Pustii sunt însă deseori sălile Muzeului Naţional de Artă, care a adunat anul trecut 13.000 de vizitatori. Pentru a atrage oaspeţii, muzeografii sunt nevoiţi să încheie acorduri de colaborare cu grădiniţele şi şcolile din Chişinău. Astfel, la 1 februarie 2011 în cadrul instituţiei a fost deschis un atelier pentru copii cu o programă prestabilită, alcătuită din două segmente. În prima parte micuţii descoperă operele de artă, iar în cea de-a doua fac ore practice de desen, croşetare şi aplicaţii. Studenţii, care vin cel mai rar, sunt ademeniţi cu evenimente mai distractive: concerte şi seri de poezie, cum ar fi cele de la Noaptea Muzeelor, care a adunat peste 3.000 de oameni.

image
image
image

Click aici să vezi cea de-a treia GALERIE FOTO!

Angajaţii instituţiei mizează şi pe metoda interactivă. „Ghidul şi vizitatorii trebuie să se afle într-o relaţie deschisă, nu doar unul să vorbească şi ceilalţi să asculte. Încercăm să-i cointeresăm şi să-i provocăm să pună întrebări. Omul trebuie să plece impresionat de la muzeu ca să revină cu alte câteva persoane. Dacă pleacă nemulţumit, nu se mai întoarce", afirmă Svetlana Pociumban, director-adjunct la Muzeul Naţional de Artă.

"Mi-e ruşine să recunosc, dar sunt prima dată la muzeu. M-a încântat tot ce am văzut. Biletele sunt ieftine."
Stela Pâslaru, vizitatoare

"Nu am mai văzut astfel de păsări în realitate. E foarte interesant. Sunt sigur că o să vin pe aici mai des."
Ion Pâslaru, elev

"Majoritatea vizitatorilor sunt studenţi şi elevi care vin în timpul anului de studiu. Maturii mai rar ne păşesc pragul."
Maria Burlacu, angajată muzeu

TAXE SIMBOLICE

Taxele la muzeele din Capitală variază între unu și cinci lei pentru cei din ţară și 10-15 lei pentru străini. Excursiile în grup costă 20-100 de lei. Copiii, veteranii și invalizii intră gratuit mereu, iar de Ziua Internaţională a Muzeelor intrarea este liberă pentru toţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite