Chirurgii se bat pe inimi bolnave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărul discordiei este ordinul minstrului Sănătății care transformă Spitalul Clinic Republican într-un centru de excelență. Medicii s-au împărțit în două tabere. În timp ce unii susțin restructurarea, alții cred că se încearcă desființarea Centrului de Chirurgie a Inimii.

Potrivit ordinului semnat de ministrul Sănătăţii, Spitalul Clinic Republican (SCR) devine centru de excelență pentru a îmbunătăți accesul și calitatea serviciilor înalt specializate în Moldova. „Centrul de Chirurgie a Inimii nu va fi închis, nimic nu va fi distrus, doar va fi schimbată denumirea SCR. Ca și până acum, aici vor exista două secții: chirurgia inimii pentru adulți, cu 30 de paturi, și chirurgia inimii pentru copii, cu 25 de paturi. Am exclus dublările la serviciile de laborator, farmacie, secția diagnostic funcțional și contabilitate, utilizate exclusiv de cardiochirurgie", explică Andrei Usatâi, ministrul Sănătății.

Oficialul a precizat că, datorită schimbărilor care urmează a fi făcute, Ministerul Sănătății va economisi aproximativ jumătate de milion de lei pe an, iar banii vor fi folosiți pentru îmbunătățirea condițiilor în sălile de operație. „În anul 2010, chirurgia inimii era într-un dezastru total. Sălile de operație erau învechite, iar 85% din utilaje pentru anestezie și îngrijiri postoperatorii erau depășite. Acum avem un proiect semnat cu Guvernul Austriei și 60% din utilajele din această listă sunt pentru chirurgia inimii", a adăugat ministrul.

„Vor să trimită pacienții la privat“
Afirmațiile ministrului Sănătății sunt însă contestate de vicedirectorul pentru cardiochirurgie de la SCR. „Se încearcă reducerea importanței acestui centru pentru a trimite bolnavii la clinica privată Medpark, unde se fac operații pe cord", susține Anatol Ciubotaru, care conduce și Centrul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. „Avem nevoie de farmacie. Nu este în plus, este un post farmaceutic adus mai aproape de bolnavi. Avem nevoie și de laborator, pentru că efectuăm analize în timpul intervențiilor. În străinătate laboratoarele sunt chiar în sala de operație", a declarat Ciubotaru. El a fost susținut și de către părinții care și-au tratat copiii la clinica de stat. „Copilul meu a fost operat pe 8 septembrie la Centrul de Chirurgie a Inimii, iar toate cheltuielile au fost suportate din polița de asigurare. Nu știu ce făceam dacă ajungeam la Medpark. O zi de spitalizare acolo costă 90 de euro, iar pentru ca să stau lângă copil trebuia să mai plătesc 25-30 de euro. Și analizele sunt foarte scumpe", a mărturisit Natalia Cotoman.

Ministru cu două fotolii
Andrei Usatâi, actualul ministru al Sănătății, a condus Spitalul Clinic Republican din decembrie 2010. În ianuarie 2011, el și-a suspendat contractul de muncă până în ianuarie 2015. El poate însă reveni oricând în acest post. În această perioadă, obligațiile de funcție ale directorului general al celui mai mare centru de sănătate din țară au fost preluate de vicedirectorul medical, Sergiu Popa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite