Capcane pe reţelele de socializare. Află cine dintre politicieni sau vedete au profiluri false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi utilizatori află cu stupoare că au profiluri-clone pe Facebook
Mulţi utilizatori află cu stupoare că au profiluri-clone pe Facebook

Tot mai mulţi moldoveni devin victime ale infractorilor cibernetici, care le fură identitatea. Vedete, politicieni sau oameni de rând, toţi sunt în vizorul escrocilor, iar numărul plângerilor la procura-tură este în creştere.

Astăzi putem fi prieteni cu şefi de stat, deputaţi, vedete, ambasadori sau chiar foşti domnitori pe care-i cunoaştem doar din cărţile de istorie. Avem posibilitatea să vorbim cu ei pe reţelele de socializare, însă niciodată nu ştim cine este de partea cealaltă a calculatorului. Aşa i s-a întâmplat interpretului Adrian Ursu, care are opt profiluri false pe Odnoklassniki şi încă unul pe Facebook.

„Sunt oameni care postează tot felul de informaţii sau vorbesc cu prietenii din numele meu. Publicul este dezinformat şi se creează o imagine negativă. Mi s-a întâmplat să-mi zâmbească anumite persoane şi să-mi reproşeze că nu le răspund la salut, deşi am vorbit acum câteva zile", explică artistul. „Probabil, este răsplata pentru popularitatea noastră. Unii oameni şi-au făcut profiluri pentru a scrie pe internet că sunt într-o relaţie cu mine. Alţii s-au dat drept rude", a mai adăugat el.

Şi deputatul Mihai Godea s-a pomenit cu trei conturi pe Facebook. Anul trecut, pe unul dintre ele au apărut informaţii precum că politicianul este interesat de bărbaţi. „În luna septembrie mi s-a spart şi contul pe care-l administrez acum. Au fost plasate informaţii false. Nu m-am adresat la procuratură pentru că e foarte dificil să găseşti capătul. Sunt lucruri mai pâmânteşti în care procuratura nu face faţă", ne-a spus parlamentarul.

RISCĂ SĂ AJUNGĂ DUPĂ GRATII

Experţii IT recomandă oamenilor să se gândească de două ori înainte de a divulga informaţii personale pe reţelele de socializare. „Nu e nevoie de calităţi sau cunoştinţe tehnice pentru a afla o parolă. O poate face oricine, mai ales că mulţi apelează la date personale, cum ar fi ziua de naştere sau numele copiilor, pe care tot ei le fac publice", explică Mihai Ursu, expert în securitatea informaţiilor. În funcţie de pagubă, escrocii riscă amenzi sau chiar închisoare. „Încălcarea drepturilor de autor se pedepseşte cu o amendă de la 50.000 de lei. În alte cazuri, infractorii riscă să stea de la trei la zece ani după gratii", a precizat procurorul Dumitru Purici.

29 de plângeri la procuratură

De la începutul anului, la Procuratura Generală au ajuns 29 de plângeri de la persoane care invocă violarea corespondenței, încălcarea drepturilor de autor și plasarea pozelor indecente. Oamenii legii au pornit 16 proceduri contravenționale și 13 cauze penale.

Pentru a asigura un nivel rezonabil de securitate al conturilor de e-mail sau reţele sociale Mihai Ursu, expert în securitatea informaţiilor recomandă:
Să nu reutilizaţi parola. Pentru fiecare cont, parola trebuie să fie unică.
Să revizuiţi periodic parolele cel puţin o dată pe lună.
Să aveţi o parolă complexă. Ea trebuie să conţină caractere alfanumerice, majuscule şi simboluri speciale.
Să nu scrieţi parola pe hârtie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite