CHIŞINĂU: Ministerul Economiei sugerează că banii din Fondul Rutier sunt alocaţi în alte scopuri de către Ministerul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele grave la acumularea de bani în haznaua statutului şi mai ales la finanţarea unor proiecte au stârnit dispute aprinse între Ministerul Economiei şi Ministerul Transporturilor pe de o parte şi ministerul Finanţelor pe de altă parte.

Membrii Consiliului de administraţie al Fondului rutier, condus de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu întârzierile admise de Ministerul Finanţelor la alocarea mijloacelor pentru finanţarea lucrărilor de reparaţie a reţelei de drumuri publice din Republica Moldova.

Banii din Fondul Rutier se cheltuie pentru alte scopuri

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, la şedinţa de joi seara membrii acestuia s-au arătat chiar indignaţi de faptul că finanţarea lucrărilor întârzie deja cu peste 40 de zile, iar sumele restante se ridică la 65 de milioane de lei. „Acest fapt pune în dificultate companiile de construcţii atât în realizarea lucrărilor, cât şi în achitarea salariilor muncitorilor", au declarat reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor în domeniu, prezenţi la şedinţă.

De asemenea, există riscul ca lucrările planificate pentru acest an să nu fie realizate în deplină măsură, a preîntâmpinat, Boris Gherasim, ministru-adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.
„Contribuabilii au achitat conştiincios taxa de drum, în Fondul rutier fiind colectate în şase luni aproape jumătate de miliard de lei sau 63% din sarcina anuală. Avem obligaţia morală faţă de plătitorii de taxe să le oferim serviciile achitate sub formă de drumuri mai bune", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr.

Prioritatea numărul unu
sunt plăţile salariilor şi pensiilor

Conducerea Ministerului Finanţelor susţine că aceste acuzaţii sunt nefondate.
„Finanţarea şi lucrările de reparaţie a drumurilor au loc în condiţii net superioare comparativ cu anii precedenţi. Procedurile de achiziţii sunt clar descrise în legislaţie, iar acestea urmează a fi respectate întocmai de administraţia Fondului Rutier, care trebuie, în primul rând, să aibă grijă de corectitudine şi transparenţă, dar nu să transpună responsabilităţile interne pe seama Agenţiei Achiziţii Publice", se precizează într-un comunicat de presă a Ministerului Finanţelor.

Administraţia finanţelor susţine că finanţările de la Bugetul de stat sunt unele sigure, ritmice şi conform prevederilor Legii bugetului de stat pentru 2011. În acelaşi timp se precizează că „prioritatea numărul unu sunt plăţile salariilor, pensiilor, prestaţiilor sociale, precum şi transferurile către unităţile teritorial administrative şi Fondul de asigurări obligatorii în medicină, şi apoi transferurile către Fondul Rutier".

Totodată, Ministerul Finanţelor dă asigurări privind finanţarea deplină a tuturor acţiunilor prevăzute în 2011 cu maximă transparenţă, prudenţă şi responsabilitate, astfel încât să nu avem doar cheltuieli de bani publici prin Fondul Rutier, dar şi să fie reparate drumurile ca rezultat al acestor cheltuieli.
Dacă în anul 2009, pentru reparaţia drumurilor s-au alocat 241 milioane de lei, în 2010 583 milioane de lei, apoi pentru 2011 se prevede alocarea a 788 milioane de lei.

DEFICIENŢE / Criza aduce mai puţini bani în bugetul de stat

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite