CHIȘINĂU: Crește acasă șerpi, crocodili şi iguane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghenadie Sergheev din Chişinău a făcut o pasiune pentru șerpi, crocodili şi iguane, care îi ţin companie în loc de câini şi pisici. Îndrăgostit de reptile, tânărul a hotărât să nu renunţe la pasiunea din copilărie, transformându-şi casa într-o adevărată grădină zoologică.

Crocodilul Ghena are doar patru ani, cântăreşte 30 de kilograme şi măsoară aproape doi metri. Se mândreşte cu o coadă puternică şi un corp zvelt acoperit cu plăci cornoase. Nu este crocodilul Ghena din desene animate pe care le-am savurat în copilărie, ci unul adevărat.

Ghena este de rasă de Nil, care poate atinge o lungime de şase metri şi o greutate de aproximativ o tonă. Cu acelaşi prenume ca şi al stăpânului, crocodilul Ghenadie este moldovean şi membru de onoare al familiei Sergheev. L-am găsit pe crocodilul Ghena în timpul unei plimbări într-un parc din Capitală. Părea deranjat de banda adezivă ce-i ţinea gura închisă, iar stăpânul său nu-l scăpa din vedere. „Îmi plac crocodilii pentru că sunt animale străvechi. Sunt cele mai deştepte, care se adaptează foarte repede la orice mediu", spune tânărul în vârstă de 28 de ani.

Pasionat de reptile, dar mai ales de crocodili, bărbatul este reticent la comercializarea acestora. „Un crocodil mic costă 200-300 de euro, dar nu vreau să-i vând. Moldovenii vor să cumpere crocodili doar pentru fiţe, dar nu au grijă de ei. Odată ce cumperi un animal eşti responsabil de ceea ce devine el", spune Ghenadie. Dragostea pentru animale o are din copilărie, iar prima fiinţă care l-a cucerit pe bărbat a fost un triton. Acum, în afara celor trei membri, familia Sergheev este completată de iguane, şerpi boa, de porumb, regali, piton, de doi crocodili, cameleoni.

image

„Îmi este frică de un câine, nu de crocodil“
La fel de pasionată de reptile este şi soţia lui Ghenadie, Ecaterina (de 25 de ani), care preferă mai mult şerpii. Obişnuită cu fiinţele ce mişună prin casă, femeia spune că cel mai mult s-a ataşat de Maşa, un şarpe piton de patru ani ce are patru metri lungime. „Pe Maşa am îndrăgit-o din momentul în care am luat-o în mână. E puţin cam nesimţită. Dacă o luăm cu noi în maşină, ea va fi prima care se va uita cine mai urcă. Îmi plac animalele ce au caracter", povesteşte Ecaterina.

Tinerii spun că ştiu la ce să se aştepte de la animalele pe care le cresc. „Sunt anumite animale pe care le ţinem în camere separate, dar nu-mi este mai frică de un crocodil decât de un câine. De la un crocodil ştiu la ce să mă aştept, îl observ după comportament ce va face. Sunt nişte animale previzibile", explică femeia.

Totuşi, ei afirmă că întreţinerea reptilelor nu este mai costisitoare decât cea a unui câine sau pisică. „Atât şerpii cât şi crocodilii mănâncă o dată pe lună. Le dăm câte un iepure sau un pui în funcţie de cât de mare vrem să-i creştem", declară Ecaterina. Pentru întreţinerea unui şarpe, oamenii scot din buzunar lunar 50 de lei, iar hrana unui crocodil costă 20-30 de lei. Cele mai scumpe sunt iguanele hrana cărora ajunge să coste150-200 de lei pe lună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite