Autorul dicționarului „moldo-român“: „Mai degrabă avem o istorie cu ungurii decât cu românii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Stati, autorul dicționarului „moldo-român“
Vasile Stati, autorul dicționarului „moldo-român“

În Republica Moldova se duce o politică antirusă, țara se află sub influența țărilor vestice , iar în România apar niște declarații care dacă s-ar realiza ar putea duce la lichidarea Moldovei, cel puțin aceasta susțin invitații agenției RIA Novosti întruniți la puntea-video Chișinău-Moscova.

„Statalitatea Moldovei la 652 de ani: lecții istorice și noi sfidări" a fost tema discuțiilor în cadrul dialogului Chișinău-Moscova. „Potrivit unui studiu, 61% dintre moldoveni vor să se apropie de UE, dar 72% vor să păstreze relațiile bune cu Rusia, problema relațiilor dintre Moldova și Rusia, Moldova și România există și se dicută de zeci de ani, dar Rusia a fost, este și rămâne principalul aliat al Moldovei", a menționatAla Iazikova, șefa centrului regiunilor Mării Mediterane și Mării Negre din Rusia. Ala Iazikova a mai adăugat că „din România vin niște declarații care dacă s-ar realiza ar putea duce la lichidarea Moldovei".

Totuși invitații din Rusia au puncat că actualele relații dintre Moldova și Rusia nu vor fi schimbate. „O îmbunătățire cardinală a relațiilor moldo-ruse nici nu se discută în acest moment pentru că vorbim despre o situație dificilă pentru că un anumit procent al societății de vede în România", spune Serghei Jilițov, șeful Centrului Institutului problemelor internaționale actuale al Academiei Diplomatice al Federației Ruse.

Revoltat de situația din Republica Moldova și controversatul istoric Vasile Stati, autorul dicționarului „moldo-român“ a declarat că fără Rusia, Moldova nu va putea exista. „În școlile din Moldova se duce o program de românizare , însă noi nu putem vorbi de o istorie comună cu România, nu avem motive. Mai degrabă avem o istorie cu ungurii decât cu românii", a declarat Stati.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite