Assange din Moldova, geniu fără diplomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Diviza, care a publicat pe blogul său informaţii secrete din baza de date a Fiscului, a renunţat la facultate acum doi ani. Tânărul de 24 de ani, pe numele căruia Procuratura Generală a deschis un dosar penal, este caracterizat de apropiaţi drept as în programare.

„Grigore este excepţional în domeniul IT". Astfel îl caracterizează foştii profesori şi colegi pe tânărul care a reuşit să pună mâna pe baza de date a uneia dintre cele mai importante instituţii de stat. Grigore Diviza (24 de ani), fost student la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), este un adevărat geniu în programare, dar nu a reuşit să termine facultatea. Tamara Stratan, metodista la UTM a declarat pentru „Adevărul" că studentul Diviza a fost exmatriculat în februarie 2009.

O PERSOANĂ INTROVERTITĂ
„La început Grigore Diviza a fost înmatriculat la specialitatea Automatică şi Informatică, iar după două săptămâni s-a transferat la Filiera Anglofonă din cadrul UTM. A terminat primul an cu o notă medie de 6,69, dar a depus o cerere de exmatriculare", spune metodista. Viorel Bostan, directorul Filierei Anglofone din cadrul UTM şi fost profesor al lui „Assange din Moldova" îşi aminteşte foarte bine de acest student. Îi reproşează că din cauza lenei nu a terminat facultatea, dar ne asigură că Grigore Diviza este un foarte bun programator. „Probabil nu l-a pasionat decât programarea.

Nu prea făcea faţă cerinţelor. Poţi fi foarte bun într-un domeniu, dar să stai prost la celelalte materii. Acesta era şi cazul lui Diviza", explică Viorel Bostan. Foştii colegi spun că Grigore e o persoană introvertită, care lucra foarte mult acasă la calculator. „Îi venea mai greu să interacţioneze cu lumea din jur. E o fiinţă foarte bună, caldă şi tot timpul blând cu colegii", spune Vladimir Bulgaru, unul dintre prietenii programatorului.

Ion Diviza, cunoscutul epigramist din Moldova și tatăl lui Grigore, spune că îşi va susţine feciorul pe tot parcursul anchetei derulate de către Procuratura Generală. Caracterizându-l pe Grigore Diviza ca fiind un băiat capabil, tatăl tânărului nu s-a supărat că a fost inclus în „lista neagră", plasată de acesta pe blogul său. „Între părinţi și copii există divergenţe, dar asta nu înseamnă nimic", spune întristat Ion Diviza.

Serviciul fiscal, „torpilat" din interior

Boris Bantea, unul dintre cei doi „agenţi" de la Fisc, care, potrivit lui Grigore Diviza i-a furnizat baza de date cu caracter secret, a cunoscut o ascensiune fulminantă în carieră în ultimii doi ani. Astfel, dacă în anul 2009 el activa în funcţia de şef al secţiei Impozitarea Persoanelor Fizice din cadrul Direcţiei Administrare Fiscală Centru a Inspectoratului Fiscal din mun. Chişinău, la începutul anului trecut acesta ocupa deja funcţia de şef al Direcţiei Marilor Contribuabili din cadrul Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS). Specialiştii din domeniu apreciază drept suprinzătoare această avansare în „ierarhia fiscală", mai ales că Boris Bantea se ocupa de impozitarea persoanelor fizice şi a ajuns brusc în fruntea uneia din principalele structuri fiscale.

PLECAT PESTE HOTARE
Potrivit rudelor, Boris Bantea se află în prezent peste hotare. Reprezentanţi ai administraţiei instituţiei au refuzat să ofere detalii privind măsurile care vor fi întrerprinse în cadrul Fiscului în urma scurgerii de informaţii secrete. Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor a declarat pentru „Adevărul" că, în condiţiile în care ancheta este efectuată de Procuratura Generală, nu poate comenta cazul. Pe de altă parte, ministrul a precizat că instituţia subordonată lui „le furnizează anchetatorilor toată informaţia necesară pentru bunul mers al anchetei".

Serviciul Fiscal furnizează Procuraturii toată informaţia necesară pentru anchetă.
Veaceslav Negruţa
Ministrul Finanţelor

Crimele cibernetice, în atenţia autorităţilor

Procuratura Generală, în colaborare cu mai multe instituţii de stat, au elaborat şi aprobat recent un Plan comun de Acţiuni în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii cibernetice, ce va avea o perioadă de implementare de doi ani. Astfel, în curând va fi creat un Centru de prevenire şi investigare a cazurilor de crime cibernetice. Planul are drept scop perfecţionarea cadrului legislativ şi asigurarea aplicării prevederilor legislaţiei în domeniu.

PRIMA STRUCTURĂ DE ACEST TIP
Acesta se mai referă la conservarea probelor, la competenţa exercitării şi conducerii urmăririi penale în cazul infracţiunilor cibernetice, la păstrarea datelor generate sau prelucrate în legătură cu furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice accesibile publicului sau de reţele de comunicaţii publice, precum şi monitorizarea Internetului.

Veaceslav Soltan, şef al Secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale, a declarat pentru „Adevărul" că una din sarcinile de bază a Centrului va fi crearea „unui sistem informaţional integrat al tuturor organelor de control din Republica Moldova".

Procurorul spune că la crearea centrului vor contribui mai multe instituţii. Deocamdată nu este clar dacă acesta va fi o structură independentă, sau se va afla sau în subordinea Procuraturii Generale sau a Ministerului de Interne. În opinia lui Veaceslav Soltan, un asemenea centru este necesar pentru că la ora actuală în ţară nu există o structură care ar avea în calitate de angajaţi experţi-specializaţi în domeniul depistării şi investigării infracţiunilor cibernetice. Totodată crearea unui asemenea centru este şi o doleanţă a Uniunii Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite