„Argați“ la străini, patroni în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulți moldoveni care muncesc din greu peste hotare decid să-și deschidă propriile afaceri acasă, fiind ajutați de stat prin programul PARE 1+1. Victor Copca (35 de ani) şi Alexandru Bostan (23 de ani) sunt doi tineri care au investit aproape două milioane de lei în Moldova.

Victor Copca, de 35 de ani, din oraşul Orhei, a plecat în Italia în 1996, iar după unsprezece ani a decis să revină acasă. Se declară patriot şi spune că moldovenii pot trăi mai bine, dar ar trebui să muncească mai mult. „La început am crescut flori, iar apoi am lucrat ca mecanic la o fabrică din Italia. Şi soţia mea a muncit în calitate de menajeră şi dădacă. Am adunat ban cu ban", mărturiseşte bărbatul, care nu ar mai lua drumul pribegiei.

Obosit de viaţa printre străini, s-a întors în Moldova în 2007. Cu banii puşi de-o parte şi-a deschis o afacere în Orhei, iar prin programul PARE 1+1 a primit un ajutor de 200.000 de lei. „Am aflat despre acest program de la radio, m-am interesat şi în scurt timp am şi primit banii", povesteşte Victor, care se pregăteşte să devină tată.

Acum este patronul unui atelier auto cu spălătorie şi din Orhei, în care a investit peste un milion de lei. Are patru subalterni şi speră că afacerea îi va merge ca pe roate. „Activăm abia de câteva săptămâni, dar sper să scoatem un profit bun. Numărul de maşini este în creştere în Moldova, aşa că investiţia are viitor", explică şeful service-ului auto.

POLITICA INFLUENŢEAZĂ AFACERILE
Alexandru Bostan este un alt moldovean care a fost ajutat de stat să devină businessman. Tânărul de 23 de ani, din raionul Anenii Noi, este proaspăt absolvent al Colegiului financiar-bancar din Râşcani. El va primi 200.000 de lei datorită mamei sale, care câştigă îngrijind o familie în Italia. Toată afacerea l-a costat aproximativ 630.000 de lei.

Din aceşti bani a construit şi echipat o cameră frigorifică unde pot fi depozitate zeci de tone de fructe şi legume. „M-am gândit că mama nu va lucra toată viaţa în Italia, iar arendarea acestei camere mi-ar aduce cam 0,7-1,5 lei la fiecare kilogram păstrat o lună. Cred că este o investiţie bună", se laudă băiatul.

Alexandru crede că, la fel ca şi el, mulţi moldoveni sunt gata să investească în ţară, dar situaţia politică nu le oferă un mediu adecvat. „Cred că voi câştiga bine, dar totul depinde de situaţia din ţară. Politica influenţează foarte mult afacerile. Înrăutăţirea relaţiilor dintre Moldova şi Rusia, de exemplu, ne-ar reduce simţitor veniturile", explică tânărul afacerist.

Până în prezent, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a încheiat 28 de contracte de finanţare nerambursabilă, în baza cărora migranţii sau rudele acestora vor investi peste 13 milioane de lei.

CE ESTE PARE 1+1
Lansat în 2010, Programul de atragere a remitenţelor 1+1 este menit să încurajeze moldovenii întorși de peste hotare să investească într-o afacere acasă. Pentru fiecare leu investit, Guvernul s-a angajat să mai adauge unul (nu mai mult de 200.000 de lei).

Citeşte cele mai noi ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite