„Ani de liceu cu emoții la română“ și mai multe posibilități de a copia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din Moldova au susținut astăzi prima probă de Bacalaureat la limba maternă ce a durat trei ore. Mai stresați decât elevii erau părinții acestora care își așteptau cu nerăbdare odraslele în fața școli.

Anul acesta, candidaţii de la BAC au avut de scris un mini-eseu pe tema „gelozia este umbra iubirii", un alt eseu despre „lectura creației poetului îndrăgit, un prilej de a-mi cunoaște personalitate" și au avut de elaborat un anunț pentru a-și găsi mapa pierdută. Cu zâmbetul pe buze sau cu capul plecat, elevii spun că s-au descurcat la primul examen. Totuși, unii mărturisesc că subiecte au fost prea dificile. „Ultimul subiect a fost cel mai dificil. Cred că voi lua nota nouă pentru că am scris bine", spune Elena Cazacu, care recunoaște că aceasta este cea mai ușoară probă.

Feodor Verejan, și el elev în clasa a XII-a la un liceu din Capitală, susține că unul dintre colegii de clasă a încercat să copieze în timpul examenului cu telefonul mobil, iar profesorii nu l-au sancționat. Mai emoționați decât copiii au fost părinții acestora care îi așteptau cu sufletul la gură pe treptele din fața școlilor. „Am foarte mari emoții pentru băiatul meu. Mi-a zis că nu s-a pregătit prea bine, dar sper să se descurce", explică Iulia Ciubotaru, mama unui absolvent.

Măsuri sporite de securitate
În acest an, pentru măsuri de siguranţă, Ministerul Educației a personalizat foile elevilor creând o bază de date cu coduri. Fiecare foaie conţine codul elevului, al cărui nume poate fi aflat doar din baza de date. Candidaţii sunt lăsaţi în sala de examen doar cu buletinul de identitate și cu un pix cu cerneală albastră. De asemenea, profesorii care supraveghează probele sunt din alte instituții.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, în premieră în 2011 a fost creată o comisie specială ce va reexamina lucrările notate cu nouă şi zece, dar şi cele cu note între unu şi patru. Testele de Bacalaureat sunt susținute în 175 de centre, dintre acestea 152 sunt în raioane, 23 în Chişinău. Cei 31.600 de liceeni vor fi monitorizaţi la cele cinci examene de 4.000 de profesori. Testele vor dura până pe data de 20 iunie. Următorul examen de bacalaureat va fi susţinut la limba străină, pe 6 iunie.

Liceenii, tot mai ingenioși la copiat

Pe piața din Moldova înfloresc „afaceri" cu sisteme moderne de comunicare și transfer de date. Cele mai noi, dar și scumpe metode de copiat la examene, după cum au declarat absolvenții, sunt microcăștile invizibile. Cele două căști de mărimea unui bob de piper negru sunt introduse pe timpan și pot fi scoase doar cu ajutorul unor magneți. „La început îmi era frică să încerc, dar știam că doar așa puteam să nu fiu văzută de observatori", a mărturisit Dina, studentă la Drept.

Dealerii de astfel de căști se declară mulțumiți de vânzări, recunoscând că tot mai mulți liceeni și studenți preferă să dea 400 de lei pe microcăști, decât să studieze. „În ultimele două săptămâni, am vândut peste 200 de bucăți. Anul trecut le importam din Ucraina, acum le confecționez singur", a dezvăluit Sergiu, student la Economie, USM. În același timp, medicii atenționează liceenii să fie atenți cu folosirea unor astfel de căști, susținând că este o metodă care poate crea procese inflamatorii deosebit de grave.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite