Analist politic: „Există premise ca negocierile în formatul «5+2» să aibă loc la nivel oficial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) a declarat că există premise ca negocierile în problema transnistreană în formatul „5+2“ să aibă loc la nivel oficial în luna iunie la Moscova, potrivit Info-Prim Neo.

„Atâta timp cât între Chişinău şi Tiraspol va exista disonanţă cu privire la finalitatea procesului de negocieri, nu vom avea şanse să mişcăm carul din loc. Dimpotrivă vom repeta evoluţia falimentară din anii '90", a declarat analistul politic.

De asemenea expertul a menționat că avem nevoie de strategii pe termen mediu şi lung de reglementare a conflictului şi de reintegrare a regiunii transnistrene, care ar urmări crearea condiţiilor pentru reintegrarea graduală în temeiul principiilor demilitarizării, democratizării şi garantării unui statut juridic special în cadrul Republicii Moldova.

Totuși analiștii sunt îngrijorați că actorii internaţionali se axează pe convingerea Tiraspolului să se aşeze la masa de negocieri şi mai puţin pe determinarea acestuia să-şi asume o finalitate clară, iar Rusiei i se oferă rolul de arbitru dominant la masa negocierilor ceea exclude orice încercare a SUA şi UE de a-şi asuma un rol de mediator.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite