Ambasadorul Franţei în Republica Moldova: „Moldova, «elevul bun» al Parteneriatului Estic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a se apropia de Europa, ţara noastră trebuie să reformeze Justiţia şi Internele şi să depăşească rămăşiţele unei mentaţităţi sovietice, crede ambasadorul Franţei la Chişinău. Moldova este ambiţioasă în calea sa spre Uniunea Europeană, însă va avea nevoie de timp, spune Excelenţa Sa M. Pierre Andrieu.

Adevărul: Cum evaluaţi relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Franţa?
M. Pierre Andrieu: Consider că sunt foarte bune. Acest lucru a putut fi observat în special în timpul vizitei oficiale a prim-ministrului Vlad Filat în Franţa, care a avut loc recent la invitaţia premierul François Fillon. Moldova a luat într-un mod decisiv drumul reformelor şi Franţa o susţine. Conştientizăm că sunt anumite dificultăţi pe care ţara dumneavoastră le are, care ţin de trecutul legat de Uniunea Sovietică şi de o guvernare de opt ani a unui regim care s-a declarat proeuropean doar în cuvinte.

Cum contribuie Franţa la dezvoltarea Moldovei?
Contribuţia ţării mele se reflectă în mai multe domenii, precum fortificarea statului de drept, securitatea sau drepturilor omului. De asemenea, Franţa ajută Moldova în domeniul migraţiei. În cadrul Misiunii Uniunii Europene de consiliere în politici europene am pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne un consilier francez în probleme de migraţie, Isabelle Mihoubi-Astor. La fel, Franţa a câştigat un proiect de înfrăţire (Twinning), finanţat de Uniunea Europeana, care va fi implementat în domeniul dezvoltării regionale.

Franţa reprezintă mult mai mult pentru Moldova, care este o ţară francofonă, membră a Organizaţiei Internaţioale a Francofoniei. Mai mult, jumătate dintre elevii din Moldova învaţă franceza, aceasta rămânând prima limbă străină studiată în învăţământul moldovenesc. Legăturile dintre noi nu sunt doar lingvistice, ci şi la nivel de civilizaţie, pentru că acestea sunt purtătoare de valori ale democraţiei, păcii, libertăţii şi progresului.

Este Moldova o ţară atractivă pentru investitorii francezi?

Companiile franceze au fost printre primele care au venit în Moldova. La moment sunt patru companii franceze mari care au investit mai multe sute de milioane de euro. Moldova are nişte atuuri care ar putea interesa investitorii străini. Această ţară, aflată la frontiera externă a UE, face parte din piaţa de liber schimb a CSI şi are o forţă de muncă foarte educată, cu studii şi capacităţi care pot fi utilizate de potenţialii investitori străini.

Noi încercăm să ajutăm guvernul să elimine dificultăţile ce împiedică creşterea numărului de investiţii printr-un dialog constructiv cu autoritatile centrale. De exemplu, producatorul de lactate Alba (parte a Grupului francez Lactalis) se confruntă în acest moment cu o concurenţă neloială în ceea ce priveşte producerea untului. Unii producători concurenţi înlocuiesc graăimile animale cu grăsimi vegetale (mult mai ieftine) fără a indica acest lucru pe ambalaj. Astfel, este indus in eroare consumatorul, iar compania are pierderi din cauza diferentei de pret.

Trebuie sa mentionez că, în timpul vizitei oficiale în Franţa, Premierul Vlad Filat a vizitat o uzină Lactalis în regiunea Bretagne şi un laborator unde au fost efectuate mai multe studii pe câteva produse moldoveneşti care au demonstrat prezenţa grăsimilor vegetale în acestea. În acest context, Lactalis planifică să finanţeze un laborator performant pentru controlul calităţii produselor agro-alimentare care va fi oferit autorităţilor moldoveneşti.

Ce ar trebui să facă ţara noastră pentru dezvoltarea nivelului de trai?
Să depăşească rămăşiţele trecutului. Sunt un şir de obstacole pentru dezvoltarea economică şi socială. De exemplu, este importantă reformarea Justiţiei şi a Internelor pentru a oferi o mai mare siguranţă şi transparenţă a procesului decizional. Franţa şi UE pot ajuta Moldova să rezolve aceste dificultăţi cu toate că ne dăm seama că nu este atât de simplu.

Sunt autorităţile de la Chişinău suficient de ambiţioase să semneze Acordul de Asociere cu UE?
Moldova face parte din Politica de Vecinătate a Uniunii Europene şi ştim că are cele mai bune rezultate ce o plasează pe primul loc dintre ţările estice. Prin acest fapt, se observă că reprezentanţii Republicii Moldovei sunt foarte angajaţi în procesul de negocieri, ceea ce face din ţara dumneavoastră „un elev bun" al Parteneriatului Estic.

Dar problema transnistreană nu ne va „încurca" în drumul spre Uniunea Europeană?
Acest conflict este o problemă pentru că Transnistria este o zonă necontrolată. Nici EUBAM-ul nu prea reuşeşte să verifice frontiera pe acest segment. Aproximativ 60% din schimburile comerciale ce vin din Transnistria se fac cu UE. Credem că pe măsură ce Moldova va implementa reformele sale şi se va apropia de UE va fi mai atractiva pentru locuitorii din Transnistria şi vor fi mai multe şanse de a rezolva acest conflict.

Este posibil ca una dintre ţările membre să nu accepte ridicarea vizelor pentru moldoveni?
Este un subiect care se decide cu unanimitate la nivelul Uniunii Europene. Unul dintre subiectele sensibile ale Moldovei, dar şi a capitalelor europene este migraţia. Noi ştim că Moldova nu reprezintă un pericol foarte mare pentru Europa. Dar după ultima extindere a Uniunii Europene, opinia publică este puţin obosită de acest subiect şi vrea să facă o pauză.

Capitalele europene se tem de un alt val de moldoveni?
Totul depinde de dezvoltarea economică şi socială a Moldovei. Este posibil să mai fie un val de emigrare în Europa, dar, cum s-a mai spus şi până acum, toţi cei care au avut de plecat au plecat. Este posibil însă ca liberalizarea regimului de vize cu UE să reîntoarcă moldovenii acasă pentru că Moldova are nevoie de forţă de muncă şcolită în străinătate.

Una dintre condiţiile UE este respectarea indicaţiilor geografice. Înseamnă aceasta că producătorii noştri vor avea de pierdut?
Posibil, dar în situaţia actuală cei care pierd cote de piaţă, bani şi clientelă sunt producătorii de şampanie şi de coniac din Franţa pentru că nu se respectă indicaţiile geografice în străinătate. Cred că ar fi bine ca producătorii moldoveni să găsească singuri denumiri originale, ca de exemplu conceptul „divinului" care corespunde produsului coniac. În Moldova există foarte multe produse de calitate şi cred că restul se rezumă la marketing şi promovare.

ŢARA STUDENŢILOR MOLDOVENI
În Franţa sunt aproximativ 20.000 de cetăţeni moldoveni. Dintre aceştia, aproximativ 1.200 sunt studenţi „cu rezultate foarte bune". „Franţa este a doua ţară din lume care primeşte cei mai mulţi studenţi moldoveni, după România", a afirmat M. Pierre Andrieu.

Funcţia: Ambasador al Franţei în Moldova
Vârsta: 57 de ani

Şi-a început cariera în 1980, în reprezentanţa de la Sofia. A activat mai ales în misiunile din Orient şi Asia, inclusiv la Moscova, sau a fost responsabil la minister de aceste regiuni. Între 2003 şi 2006 a fost ambasador la Duşanbe. Din aprilie 2007 este ambasador la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite