Ambasadorul Danemarcei: „Sunt convins că Moldova se va alătura statelor UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei în Moldova, cu sediul la București
Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei în Moldova, cu sediul la București

Şeful misiunii diplomatice daneze în Moldova, cu sediul la Bucureşti, a vorbit pentru „Adevărul" despre prioritățile țării sale în perioada deţinerii prin rotaţie a președinției UE. Ambasadorul Regatului Danemarcei crede că ţara noastră are mari șanse să devină unul dintre membrii familiei europene, dar că avem de parcurs o cale lungă şi anevoiasă.

Adevărul: Cum vedeţi eforturile Moldovei în drumul său spre marea familie europeană?
Michael Sternberg: Republica Moldova depune eforturi serioase şi determinate pentru a se adapta şi pregăti în vederea integrării europene. A înregistrat progrese în numeroase domenii, şi-a ajustat o parte din legislaţie la legile şi regulamentele în vigoare în UE. Acest proces este unul dificil şi de durată, care sunt convins că va aduce beneficii poporului moldovean în anii următori.

Credeţi în extinderea Uniunii Europene?

Cu siguranţă va avea loc o extindere. Croaţia este pe cale de a adera la UE, iar negocierile avansează în ritmuri diferite în ceea ce priveşte celelalte state candidate.

Cât de mult crede Danemarca în eficienţa Parteneriatului European de Vecinătate?
Danemarca crede cu tărie în acest proiect. Suntem de părere că Moldova constituie, poate, cel mai bun exemplu în ceea ce priveşte progresele enorme realizate în cadrul Parteneriatului Estic. Suntem adepţii principiului „mai mult pentru mai mult", altfel spus, cu cât un stat îşi reformează mai mult economia, sistemul legislativ şi sistemul politic în direcţia democraţiei, a respectului pentru drepturile omului şi a transparenţei, cu atât UE va sprijini mai mult această ţară din punct de vedere financiar.

Danemarca a fost una dintre ţările care s-a ales cu mute critici din cauza instalării controalelor la frontiere. În ce măsură această reticenţă poate împiedica Moldova să obţină un regim liberalizat de vize cu UE?
Au existat multe neînţelegeri în ceea ce priveşte controalele vamale introduse de Guvernul precedent şi sunt bucuros să vă declar că noul Executiv de la Copenhaga a decis acum să renunţe la aceste verificări. Este adevărat că aproape pretutindeni în Europa există preocupări, din ce în ce mai multe, în ceea ce priveşte modalitatea de abordare a infracţiunilor transfrontraliere şi a imigraţiei ilegale. Pe de altă parte, procesul iniţiat de Ucraina şi Moldova în vederea obţinerii unui regim de vize liberalizat decurge conform planului. Vă asigur însă că aceste negocieri nu vor fi uşoare.

La 1 ianuarie Danemarca va prelua preşedinţia UE. Va însemna aceasta şi aprofundarea cooperării dintre ţările noastre?

Relaţiile dintre Danemarca şi Moldova deja capătă amploare şi profunzime, caz de altfel ilustrat de evenimentul recent organizat sub titulatura „Zilele Danemarcei în Republica Moldova", care a adus în prim-plan nu numai relaţiile comerciale dintre cele două state. Mă aştept ca acest proces de apropiere reciprocă să continue şi să se accelereze, mai ales în perioada preşedinţiei daneze a Consiliului UE, care debutează la 1 ianuarie 2012. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale, considerăm că agricultura şi industriile derivate, sănătatea, energia regenerabilă şi soluţiile ecologice, apa, salubritatea şi transportul generează un interes aparte. Însă mă aştept ca relaţiile noastre deja devenite multilaterale să se extindă şi în alte domenii, cum ar fi cultura, sportul, turismul şi alte activităţi interumane, care pot fi aprofundate pe viitor.

Care vor fi priorităţile preşedinţiei daneze a Consiliului UE?
Preşedinţia daneză se va axa în special pe elaborarea următorului buget al UE pentru intervalul 2015-2020, inclusiv pe reforma fondurilor agricole şi structurale, pe consolidarea pieţei interne, dezvoltarea ecologică şi energia regenerabilă. Desigur, este de aşteptat ca în cele şase luni să ne concentrăm şi pe problemele economice cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Aţi vizitat recent Moldova şi unul dintre principalele subiecte a fost investiţiile. Ce companii daneze sunt interesate să vină în ţara noastră?
După cum aminteam mai devreme, am fost deosebit de încântaţi de rezultatul „Zilelor Danemarcei în Republica Moldova". O serie de companii daneze analizează la acest moment posibilităţile de iniţiere a unui parteneriat public-privat, în special în domeniul sănătăţii, în vreme ce alte firme au în vedere posibilitatea de a investi în domeniul transportului şi cel al agriculturii.

Cât de importantă este stabilitatea politică în Moldova pentru potenţialii investitori danezi?
La fel ca majoritatea, ei au în vedere o serie de parametri înainte de a decide să investească. Stabilitatea politică este unul dintre aceste criterii. Dar cred că atunci când un potenţial investitor danez va analiza aspectele pro şi contra venirii în Moldova, rezultatul final va fi în favoarea deciziei de a investi în Moldova.

Danemarca este apreciată ca fiind ţara cu cei mai fericiţi oameni şi cea mai puţin coruptă din lume. Ce ar trebui să schimbăm în Moldova ca să obţinem astfel de etichete?
Danemarca este o ţară omogenă, cu o istorie îndelungată în ceea ce priveşte dezvoltarea democraţiei. Aceasta dispune de un sistem de valori care a transformat conceptele de democraţie, drepturile omului, transparenţă, împreună cu sistemul de asistenţă socială, în părţi fundamentale ale identităţii naţionale. Avem un consens în privinţa faptului că „umerii cei mai laţi ar trebui să poarte povara cea mai mare". Sunt lucruri pe care nu le puteţi schimba peste noapte. Este vorba despre un proces de formare a identităţii naţionale, care trebuie desfăşurat treptat, pe o perioadă îndelungată, pentru a deveni parte integrantă a setului de valori comune naţionale. Moldova are un start bun în drumul ei îndelungat şi anevoios spre UE. Sunt convins că, dând dovadă de consecvenţă şi perseverenţă, Moldova se va alătura în viitorul apropiat Danemarcei şi celorlalte state membre UE, care împărtăşesc aceste valori.

O serie de companii daneze analizează la acest moment posibilităţile de iniţiere a unui parteneriat public-privat, în special în domeniul sănătăţii, cel al transportului şi agricultură.

Acest proces este unul dificil şi de durată, care sunt convins că va aduce beneficii poporului moldovean în anii următori.
Michael Sternberg, Ambasador

Profil:
Nume: Michael Sternberg;
Vârstă: 65 de ani;
Stare civilă: căsătorit cu Waltraud Sternberg.

Michael Sternberg a fost numit ambasador al Danemarcei în România și Republica Moldova pe data de 1 ianuarie 2011. Anterior, diplomatul a mai fost ambasador în Tailanda, acreditat şi pentru Cambodgia și Myanmar. În 2001 a fost șeful misiunii diplomatice daneze în India, acreditat şi pentru Sri Lanka, Maldive şi Bhutan, iar în 1995 a fost ambasador și în Indonezia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite