Alfă cum creşte preţul cărnii de patru ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii agricoli vând carnea de porc, în medie, cu 20 de lei kilogramul. Pe tejghelele din pieţe şi magazine aceasta ajunge să coste însă peste 80 de lei. Specialiştii, dar şi autorităţile susţin că de vină sunt intermediarii şi faptul că anumite grupuri de afacerişti au monopolizat domeniul.

De la poarta crescătoriilor de animale şi până la consumatorul final, carnea de porc se scumpeşte de peste patru ori, arată un studiu realizat de Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform. Astfel, în timp ce cumpărătorii angro sunt gata să le plătească fermierilor circa 20-21 de lei pentru un kilogram de carne de porc, la piaţă acesta ajunge să coste peste 80 de lei.

Crescătorii de porci susţin că preţurile vor continua să se majoreze, din cauza costurilor mari de producţie. O altă cauză este că pe piaţă continuă să dicteze regulile de joc intermediarii care majorează preţurile după bunul lor plac. „Preţul de 20-21 de lei pentru un kilogram de carne de porc este chiar unul bun, dacă e să facem comparaţie cu situaţia din luna iunie, când ni se oferea doar 13-14 lei", spune Ana Grib, fermier din Edineţ. Chiar şi aşa ţăranii nu se prea grăbesc să-şi vândă animalele, aşa că nu este exclus ca preţul să mai crească, consideră fermierul.

PREŢUL ANGRO A CRESCUT CU APROAPE 50%
Faţă de luna iunie, preţul angro al cărnii de porc a crescut cu aproape 50%, iar în pieţele agricole saltul a fost ceva mai mic - de până la 30%. Specialiştii AGROinform spun că evoluţiile sunt dictate nu doar de cerere şi ofertă. „Acum oferta de carne de porc este scăzută, pentru că purceii cumpăraţi primăvara încă nu au adăugat suficient în greutate. Aceştia vor fi sacrificaţi mai aproape de sezonul rece", afirmă Andrei Zbanca, director al Departmentului Agribusiness şi Marketing la AGROinform.

Potrivit specialistului, la aceasta se adaugă şi faptul că spre deosebire de anul trecut preţul cerealelor din recolta nouă este mai mare de aproape două ori. Altfel spus, n-ar trebui să ne aşteptăm la o stopare a scumpirilor. „Anul acesta orzul din recolta nouă costă 2,40 lei pentru un kilogram, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un factor pozitiv este faptul că se anunţă o recoltă mai bogată de porumb, ceea ce poate avea o influenţă pozitivă asupra costurilor", precizează Andrei Zbanca.

Potrivit expertului, dacă pentru a ne asigura cu carne de porc sau vită e nevoie să facem importuri, la cea de pasăre avem chiar supraproducţie şi, respectiv, preţurile sunt mai mici. În prezent, un locuitor din Moldova consumă în medie anual 30-35 de kilograme de carne. Autorităţile vor să majoreze consumul până la 75 de kilograme.

Soluții antimonopol
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat anterior că preţul cărnii este mare din cauza monopolului. Potrivit oficialului, în pieţele agroalimentare din Capitală şi din alte oraşe din ţară preţurile sunt stabilite, prin înţelegere de cartel, de către comercianţi. Din această cauză, carnea costă de patru ori mai mult decât la producător. Pentru a determina ieftinirea cărnii şi a sparge monopolul intermediarilor, Ministerul Agriculturii intenţionează să creeze centre agroalimentare, la care să fie acţionari asociaţiile de producători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite