Află cum s-a mutat Europa la Holercani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii liceului din Holercani, la o lecţie despre Uniunea Europeană
Elevii liceului din Holercani, la o lecţie despre Uniunea Europeană

Tinerii din raionul Dubăsari care învaţă la liceul din localitate au la dispoziţie un cămin modern reparat din bani europeni. Tinerii din raionul Dubăsari care învaţă la liceul din localitate au la dispoziţie un cămin modern reparat din bani europeni

Zeci de tineri care învaţă la liceul din Holercani, raionul Dubăsari, vor să ajungă la Bruxelles să le mulţumească europenilor - pentru că nu mai sunt nevoiţi să care apă cu găleata de la fântâna din sat, le este cald în odăi şi că au duşuri şi o toaletă în clădire. Printre aceştia e şi Ion Sârghii, elev în clasa a X-a. El spune că n-a călătorit niciodată, dar că, dacă ar aduna cei 16 kilometri pe care îi face săptămânal, de trei ani, pentru a-şi vizita părinţii în satul Oxentea, ar fi văzut tot Occidentul. Cu mamă invalidă de gradul trei, tată cu un salariu de 312 lei şi alţi trei fraţi, tânărul nu se plânge. Spune că se descurcă şi că e gata să înveţe pentru a cunoaşte totul despre structurile europene.

„La cămin mă simt ca în Europa, avem toate condiţiile pentru a face carte. Avem apă la robinet, bucătărie, duş şi paturi noi", povesteşte mândru Ion. „Voi învăţa bine pentru a ajunge la Bruxelles sau la Strasbourg. Vreau să construiesc o şcoală în Oxentea pentru ca tinerii de acolo să poată studia chiar în satul lor, să nu le mai spună nimeni că sunt prea puţini şi nu pot avea liceu în sat", îşi propune tânărul. Se bucură de condiţiile europene şi Gheorghe Borş, de 18 ani, care învaţă în clasa a XII-a şi locuieşte deja de trei ani în cămin.

AŞTEAPTĂ ELEVII DIN REGIUNEA TRANSNISTRANĂ

„Între aceşti pereţi mă simt ca în Occident, dar când ies în stradă totul se schimbă. Mai avem mult până vom trăi ca-n Europa", mărturiseşte Gheorghe. La fel de mândru de „căminul european" este şi Tudor Tănase, primarul satului Holercani. „Vrem ca tinerii să se simtă ca acasă. Am procurat mobilă, utilaj tehnic, congelator, plită electrică, frigider, televizor. Prin acest cămin ne promovăm satul şi arătăm frumuseţea localităţii", se laudă edilul. Proiectul, finisat în luna iulie, vine să consolideze încrederea între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Încercăm să apropiem oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, să le oferim localităţilor servicii mai bune", explică Victor Munteanu, managerul proiectului.

INVESTIŢII DE 101.240 DE EURO
Proiectul „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii" este finanţat de Uniunea Europeană și implementat de Programul ONU pentru Dezvoltare. Pentru renovarea căminului din Holercani, construit în 1955, au fost alocaţi 101.240 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite