Află cum va arăta Spitalul Republican, cu mall la parter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii transformă holul spitalului în mall
Muncitorii transformă holul spitalului în mall

Concesionat pentru o perioadă de 40 de ani, spațiul va fi amenajat, de la finele acestei luni, cu buticuri și cafenele. Autorităţile refuză să ofere detalii despre condiţiile în care a fost pusă la cale afacerea încheiată de managerii instituţiei spitalicești.

Primul nivel de la Spitalul Clinic Republican din Chişinău este în reparaţii capitale. Pe hol e plin de schele şi muncitori. Suspect este, însă, praful în ochi aruncat de directori, cu privire la serviciile de reparaţii care nu figurează în registrele de licitaţii publice.

„Va fi un fel de mall, cu cafenele, buticuri cu produse alimentare şi îmbrăcăminte pentru medici. Ar putea fi şi o farmacie. Am dat spaţiul în concesiune prestatorului, pentru 40 de ani. Am cerut calitate. Tot ce se repară, este din contul lor", a spus Victor Stici, fostul vicedirector al spitalului, demis zilele trecute. Lucrarea, însă, face parte dintr-o suită mai mare de reparaţii desfăşurate în incinta instituţiei. „Spitalul Clinic Republican se programează la o reparaţie capitală, pe fiecare dintre cele patru sectoare ale clădirii", precizează Nicolae Frunză, vicedirector al instituţiei de pe strada Testemiţanu.

SPAŢIUL SPITALULUI,SCOS LA MEZAT
Holul instituţiei, pe cale să ajungă, din 20 noiembrie, mall de spital, a fost concesionat firmei Costanata SRL, în vreme ce cantina a ajuns în grija Klasik Catering. Contactat de „Adevărul", ministrul Andrei Usatâi evită să vorbească despre legalitatea spaţiului concesionat. „Ministerul Sănătăţii doar aprobă contractele care vin de la spitale. Ca procedură ar putea fi şi licitaţie, dar şi negociere directă, în funcţie de interesele ambelor părţi. Reparaţia nu a fost licitată. E făcută de cel care a luat spaţiul în concesiune", declară oficialul de la Sănătate.

Până acum, transparenţa modului în care sunt efectuate reparaţiile de la acest spital lasă loc de interpretări. „Concesiunea se acordă în baza rezultatelor concursului de selectare. Doar atunci când obiectul este solicitat de un singur ofertant, a cărui ofertă corespunde condiţiilor stabilite de către concedent, încheierea contractului are loc prin negocieri directe cu acesta", susţine juristul Ion Beschieru de la IDIS Viitorul. „Dacă regulile de transparenţă şi publicitate nu au fost respectate, concursul de selectare poate fi declarat nevalabil, iar contractul de concesiune - anulat", precizează expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite