OECD: Prioritatea zonei euro este puterea de împrumut. Cât de mare? Mama tuturor fondurilor trebuie să fie extinsă, înaltă, suficientă. Pe scurt: MARE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza datoriilor din zona euro s-a extins în estul continentului prin legăturile comerciale şi bancare
Criza datoriilor din zona euro s-a extins în estul continentului prin legăturile comerciale şi bancare

Zona euro trebuie să stimuleze puterea de împrumut a fondurilor europene de stabilitate la cel puţin un trilion de euro, a declarat astăzi secretarul general al OCDE, Angel Gurría, la prezentarea studiului referitoare la economia zonei euro şi a Uniunii Europene. Aceasta este prioritatea zonei euro în privinţa măsurilor pe termen scurt.

Nivelul actual de angajament al fondurilor de salvare nu este suficient pentru a restabili încrederea pe piaţă, a spus el. Un aşa numit „firewall" credibil financiar va oferi guvernelor, spaţiul de manevră de care au nevoie ca să se concentreze pe revitalizarea creşterii economice a Europei şi a competitivităţii.

E nevoie de restabilirea încrederii ACUM

"Condiţiile financiare slabe, consolidarea fiscală şi ajustare economică limitează cererea pe termen scurt înainte ca beneficiile pe termen lung privind stabilitatea şi creşterea să fie resimţite", a spus Gurría. "Măsuri decisive pentru a restabili încrederea şi a sprijini cererea sunt necesare acum." "Recentele măsuri pentru consolidarea disciplinei fiscale, furnizează deja lichidităţi iar aplicarea reformelor de consolidare a creşterii - în special în Grecia, Italia, Portugalia şi Spania - sunt progrese importante, dar provocările rămân în continuare".

Studiul OECD arată că e nevoie de un program ambiţios de reforme în pieţele de produse şi pe cele ale forţei de muncă, în timp ce sistemele fiscale şi cele de educaţie trebuie să reechilibreze economiile, să restabilească în primul rând competitivitatea, să stimuleze creşterea economică şi să stabilizeze ratele extrem de ridicate ale şomajului - în special în rândul tinerilor.

Piaţa unică nu funcţionează. Faceţi rapoarte pe fiecare ţară

"Europa este în scădere. Este nevoie să iasă din prima treaptă de viteză şi să facă din creşterea economică o prioritate ", a mai spus Gurría. Pentru a stimula activitatea economică la nivelul UE, este nevoie de o schimbare de angajament politic în privinţa pieţei unice. OECD arată că reglementările naţionale, rigiditate şi punerea în aplicare deficitară a normelor existente ale UE frânează activitate economică transfrontalieră, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă şi subminează eficienţa economiei UE şi competitivitatea. Este nevoie de progrese mult mai importante pentru deschiderea pieţei unice. Raportul solicită un raport anual, pe fiecare ţară în parte, în privinţa obstacolelor care blochează o piaţă de 500 de milioane de consumatori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite