Ce fac diplomaţii români ca să putem circula fără vize în Canada/ Baconschi pleacă în martie peste ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, are programată o vizită oficială în Canada la sfârşitul lunii martie şi va discuta subiectul vizelor pentru cetăţenii europeni şi, implicit pentru români.

Ridicarea obligativităţii vizelor pentru toţi cetăţenii UE a mai fost  discutat  în ultimele şase luni de diplomaţia română.

Staţi să facem lege nouă pentru imigranţi 

La 14 octombrie anul trecut, când ministrul roman de externe s-a întâlnit cu  omologul său canadian, Lawrence Cannon, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din statele membre NATO, au redeschis subiectul. Cannon a spus atunci că autorităţile de la Ottawa sunt în curs de reglementare internă a procedurilor de regularizare a fluxului de imigranţi către Canada. De altfel acest răspuns a fost transmis şi autorităţilor din Republica cehă ca scuză pentru lipsa unei decizii în privinţa restricţiilor impuse de vize.

Anul acesta, în februarie, şeful diplomaţiei române i-a cerut comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom “o implicare crescută” a Comisiei Europene care să susţină eliminarea vizelor pentru români atât pentru Statele Unite ale Americii cât şi pentru Canada.

Eurodeputaţii pun presiune pe Comisia Europeană

Discuţia despre eliminarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să călătorească în Canada s-a redeschis după ce luni seară Parlamentul European a susţinut şi şi-a asumat poziţia unor eurodeputaţi care au acuzat Comisia şi Consiliul că nu fac destul şi nu pun suficientă presiune pentru ridicarea regimului de vize impus de Canada Cehiei acum doi ani.

Situaţia este una fără precedent în Uniunea Europeană, Republica cehă fiind singurul stat membru UE căruia i-a fost reintrodusă această măsură de către Canada pe fondul temerilor creşterii numărului de imigranţi rromi. Eurodeputaţii au cerut astfel Comisiei Europene să rezolve şi problema României şi Bulgariei singurele state europene care au regim de vize cu Canada. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite