Vize pentru Moldova: în 18 luni sau în 3 ani? Oficial PE: Nimeni nu e în măsură să omoare visele moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficanţii de invitaţii stau lângă Consulatul României
Traficanţii de invitaţii stau lângă Consulatul României

Moldova poate fi modelul de succes al Parteneriatului Estic pentru că are atitudinea şi economia cea mai oprientată spre UE din zona respectivă, susţin experţii. Dar momentul ridicării vizelor pentru ţările UE nu este încă cert.

Prezentarea planului de acţiuni pentru regimul de vize, astăzi, în Parlamentul de la Chişinău, este un moment cheie pentru traseul Republicii Moldova spre UE pentru că odată cu el sunt aşteptate date concrete de parcurs cu asumarea unor angajamente clare de reform din partea autorităţilor moldovene. Obiectivul cel mai apropiat ca şi dorinţa cea mai mare a basarabenilor este ridicarea vizelor către ţările europene.

Din cele şase ţări din Parteneriatul Estic (Belarus, Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaijian şi Armenia), vecinii României de peste Prut spun experţii, au atitudinea cea mai favorabilă faţă de UE, economia cea mai orientată spre acest spaţiu şi au dezvoltat rapid relaţii cu Bruxellul în ultimele 12 luni. Potrivit studiului "Parteneriatul Estic - instrucţiuni de utilizare", publicat de Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) în septembrie 2010, spre deosebire de Ucraina și Rusia, care au așteptat promisiuni concrete înainte de a se angaja la reformele tehnice solicitate pentru ridicarea vizelor, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o poziție proactivă.

Liberalizarea vizelor este una dintre prioritățile actualului guvern care a început să implementeze reformele înainte de a i se cere aceasta de către UE. Dialogul cu privire la vize a fost lansat oficial la 15 iunie și în septembrie erau așteptate două misiuni de evaluare pentru verificarea stadiul de pregătire al Republicii Moldova în ceea ce priveşte securitatea documentelor, pașapoartele biometrice și migrația ilegală. Unele dintre cele mai importante probleme în această privință sunt generate de situația Transnistriei.

"Ca rezultat al acestor două misiuni de evaluare, Moldova se așteapta să primească în această toamnă (n.n 2010) o foaie clară de parcurs pentru liberalizarea vizelor, dar UE a aşteptat să o ofere după alegerile anticipate din noiembrie 2010", susţin experţii CRPE. În timp ce prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat că Republica Moldova ar putea obține un regim fără vize în aproximativ 18 luni de la primirea foii de parcurs, așteptările mai realiste sunt ca aceasta să se realizeze în aproximativ trei ani, mai arată experţii Centrului Român pentru Politici Europe.

Povestea de succes a Balcanilor de Vest

Care este de fapt termenul rezonabil? Depinde, într-o primă etapă, de autorităţile de la Chişinău. Oficiali de la Bruxelles, care cunosc experienţele altor ţări în materie de liberalizarea vizelor arată că termenul de 18 luni ar putea fi realizat. "În Balcanii de Vest am avut o altfel de viteză la succes," a declarat, pentru Adevărul Europa, Arnoldas Pranckevičius, consilier diplomatic al Preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Muntenegru, Serbia şi Macedonia au obţinut liberalizarea vizelor înainte de Albania şi Bosnia. Balcanii de Vest pot fi daţi drept exemplu ţărilor din Partneriatul Estic.

Îngrijorări legate de traficul ilegal şi imigranţi

Probleme precum imigranţii ilegali sau apărarea graniţelor sunt foarte obişnuite pentru aceste ţări, Pranckevicous susţine că îngrijorările sunt legate de "traficul de toate felurile", dar spune că imigranţii ilegali nu ar fi o problemă pentru Moldova, din moment ce emigrarea este mult mai practicată la Chişinău. "Nu îmi imaginez că imigranţii ilegali ar fi o problemă reală pentru Moldova, cred că foarte mulţi oameni pleacă din ţara, de fapt," a spus el.

Liberalizarea vizelor europene pentru Moldova ar deschide porţile europene nu numai studenţilor, care ar putea pleca la universităţi mai uşor, fără a trece prin procese birocratice lungi, dar şi celor care vor să călătorească şi să muncească într-o altă ţară europeană. "Ar fi cea mai practică metodă pentru ţară de a se apropia de UE şi cea mai eficientă unealtă pentru moldoveni să exploreze Europa, să studieze şi să muncească într-un alt mediu," a mai spus Pranckevicous. Parcursul până la obţinerea statului de ţară candidată este însă unul foarte lung. "Cred însă că nimeni este în măsura să omoare visele moldovenilor. Teoretic, ţara poate adera la UE dacă îndeplineşte toate criteriile necesare, iar timpul va răspunde întrebărilor acestora", a mai spus oficialul PE.

În cât timp au obţinut vize vecinii de la vest ai României

Pe 15 iulie 2009, Comisia Europeană a propus ca cetăţenii din Macedonia, Montenegru şi Serbia să poată circula liber în zona Schengen. Vizele au fost ridicate de abia pe 16 decembrie 2009, iar decizia pentru Albania şi Bosnia a fost amânată un an. Comisia a propus renunţarea la vize pentru cele două ţări de abia pe 27 mai 2010. În octombrie a aceluiaşi an, Parlamentul European a aprobat liberalizarea vizelor pentru Albania şi Bosnia, cu 538 de voturi pentru şi 47 împotrivă. O lună mai târziu, cetăţenii albanezi şi bosnieni aveau dreptul să circule liber în zona Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite