Preşedintele BCE susţine „Pactul de competitivitate” în zona euro, propus de Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Preşedintele BCE, Jean Claude Trichet şi cancelarul german, Angela Merkel
Preşedintele BCE, Jean Claude Trichet şi cancelarul german, Angela Merkel

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, şi-a declarat susţinerea pentru Pactul de Competitivitate, propus de Germania şi susţinut de Franţa, în cadrul ultimului Consiliu European, din 4 februarie. Declaraţia a apărut în cadrul unui interviu acordat de preşedintele BCE ziarului Weser-Kurier din Bremen, Germania.

"Dacă această propunere înseamnă o voinţă puternică de a coordona şi monitoriza politicile economice în zona euro, o voi susţine cu fermitate, deoarece este în concordanţă cu ceea ce Consiliul Guvernatorilor BCE a susţinut în repetate rânduri. Vom vedea rezultatele consultărilor întreprinse de către preşedintele Consiliului UE, Herman van Rompuy", a afirmat Trichet.. Întrebat dacă propunerea cancelatului Merkel şi a preşedintelui Sarkozy are şanse să fie susţinută de restul statelor membre din zona euro, preşedintele BCE a făcut un apel la "responsabilitate", afirmând că uniunea economică este acum necesară, după ce uniunea monetară a fost realizată.

"Mesajul nostru este extrem de clar: facem un apel la toţi cei interesaţi să-şi exercite responsabilitatea. Şi nu prin vorbe, ci prin fapte. Prin urmare, mesajul nostru puternic este că uniunea monetară, bazată pe euro, funcţionează. Moneda este credibilă şi s-a dovedit capabila să menţină stabilitatea preţurilor. Acum este timpul ca uniunea economică să funcţioneze la fel de bine", a spus preşedintele BCE.

La ultimul Consiliu European, cancelarul Angela Merkel a venit cu o propunere numită „Pactul de stabilitate" în zona euro. Astfel, statele membre ar trebui să înscrie în propriile constituţii imposibilitatea depăşirii unor anumite praguri ale deficitului bugetar şi datoriei publice. Durata timpului de lucru ar trebui uniformizată, la fel şi vârsta de ieşire la pensie, care ar urma să fie de 67 de ani. De asemenea, Germania vrea ca statele care au în legislaţie indexarea automată a salariilor să renunţe la această prevedere. De asemenea, există propuneri de armonizare a legislaţiei fiscale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite