Bruxelles-ul anunţă de astăzi tarife mai mici pentru roaming / Vezi cu cât vorbeşti pe mobil în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de telefonie mobilă din UE vor fi obligați de astăzi să reducă tarifele la serviciile de roaming pentru prețurile la convorbirile telefonice internaţionale, a anunţat Comisia Europeană.

Consumatorii care optează pentru „eurotariful" reglementat de UE vor plăti, începând cu 1 iulie, 35 de cenți pe minut pentru apelurile efectuate și 11 cenți pe minut pentru apelurile primite, atunci când se află în UE, în afara țării de origine. Aceasta este ultima dintr-o serie de reduceri de preț din Regulamentul UE privind serviciile de roaming, care expiră în 2012.

Cu cât se ieftinesc convorbirile

Prețurile maxime (fără TVA) pentru apelurile în roaming vor fi reduse în perioada 1 iulie 2010 - 30 iunie 2012. Pentru apelurile efectuate, reducerea va fi de la 39 de cenți pe minut la 35 de cenți pe minut, iar pentru apelurile primite, de la 15 la 11 cenți pe minut. Pentru țările din afara zonei euro, suma se va calcula pe baza cursului de schimb publicat în Jurnalul Oficial al UE la 1 iunie 2011.

Unde poţi reclama tarifele nemodificate

Autoritățile naționale de reglementare în domeniul telecomunicațiilor din statele membre trebuie să se asigure că operatorii de telefonie mobilă respectă noile reglementări privind serviciile de date în roaming și reducerea prețurilor pentru apelurile vocale. Consumatorii pot contacta autoritatea națională de reglementare din statul membru în care își are sediul operatorul lor de telefonie mobilă în cazul în care au probleme sau întrebări privind noile limite.

Cât va costa internetul pe mobil

Tot de la 1 iulie 2011, plafonul pentru prețurile cu ridicata ale serviciilor de date în roaming (prețul perceput între operatori) va fi redus la 50 de cenți pe megabyte (de la 80 de cenți pe MB). Regulamentul în vigoare nu prevede niciun plafon pentru prețurile cu amănuntul ale serviciilor de date.

Comisia Europeană susţine faptul că, prin noile reglementări, consumatorii și persoanele care călătoresc în interes de afaceri vor fi în continuare protejați împotriva „facturilor-șoc" pe care le pot primi în mod neașteptat pentru că au descărcat date prin intermediul unei rețele de telefonie mobilă, întrucât facturile lunare pentru descărcarea de date sunt limitate întotdeauna la 50 EUR cu excepția cazului în care clientul optează în mod explicit pentru o altă sumă.

Până în 2015, eurotarifele trebuie să ajungă la fel ca şi convorbirile naţionale

Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de concurență pe piața serviciilor de roamning, în ciuda faptului că tarifele aplicate serviciilor de roaming în timpul perioadei reglementate au fost reduse. CE susţine că e nevoie de "intervenții normative" pentru atingerea, până în 2015, a obiectivului stabilit în Agenda digitală pentru Europa și anume o diferență între tarifele naționale de telefonie mobilă și cele de roaming apropiată de zero. "Acest obiectiv va fi atins atunci când concurența de pe piața de telefonie mobilă le va permite consumatorilor să opteze rapid și ușor pentru un serviciu de roaming la un preț comparabil sau apropiat de tariful național concurrent", susţine CE.

Nu e suficientă concurenţă pe piaţă

Aceste noi plafoane ale prețurilor vor reduce temporar tarifele cu amănuntul pentru apelurile vocale efectuate și primite atunci când ne aflăm într-o altă țară a UE în anul ce urmează. E nevoie de o abordare structurală și de durată pentru a putea rezolva încă din fașă problemele de pe piața serviciilor de roaming. În consecință, Comisia va prezenta în scurt timp propuneri noi și cuprinzătoare de soluții pe termen lung pentru eliminarea problemei care stă la baza acestei situații - lipsa concurenței de pe piața serviciilor de roaming", a precizat Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite