Cum vede UE salvarea pensiilor: O viaţă de peste 80 de ani şi muncă până la ultima suflare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European discută mâine introducerea unei legi de reformare a sistemelor de pensii în statele membre UE, care, în următorii, se vor confrunta împreună cu situaţii dramatice.

Europenii ies la pensie repede, sunt bătrâni, iar speranţa de viaţă creşte de la an la an. În acelaşi timp, ei fac puţini copii, şi astfel un număr tot mai mic de angajaţi va trebui să susţină un număr tot mai mare de bunici în statele europene.

Bărbaţii vor trăi, în medie, în 2060 până la 84 de ani, iar femeile până la 89, potrivit studiilor privind speranţa de viaţă. De regulă, vârsta pensionării este la 65 de ani, dar în multe situaţii vârsta reală de pensionare nu se respectă.

Raportul care se discută mâine la Strasbourg face parte din strategia Europa 2020 şi se referă la un sistem de pensii sustenabil, la provocările şi soluţiile ce trebuie aplicate în Uniunea Europeană. Soluţiile din raport arată că:

1. Vârsta de pensionare trebuie să crească în toate ţările membre pentru că şi speranţa de viaţă va creşte. Munca și pensionarea trebuie îmbinate la fel ca şi aplicarea de măsuri descurajatoare care să îngreuneze concedierea persoanelor în vârstă.

2. Obiectivul unei rate a ocupării forței de muncă de 75 %, stabilit în Strategia UE 2020, ar trebui să contribuie la garantarea viabilității sistemelor de pensii;

3. Trebuie încurajată mobilitatea pe piaţa muncii şi trebuie eliminate restricţiile fiscal sau birocraţia privind dreptul la muncă. Această măsură trebuie să înucrajeze în special tinerii, mai ales că mulţi dintre ei intră tot mai târziu pe piaţa muncii din cauza studiilor prelungite

4. Trebuie găsite sisteme alternative-suplimentare pentru finanţarea fondului de pensii

Comisia Europeana spune că, în zilele de astăzi, studenţii nu părăsesc băncile universităţilor până la vârsta de 25 de ani, după care muncesc în linii generale până la 65 de ani şi se pensionează apoi pentru restul vieţii. Aceleaşi statistici arată şi că vor fi din ce în ce mai mulţi europeni în următorii 50 de ani care vor avea nevoie de îngrijire din partea unui membru al familiei, ceea ce ar încetini sporul de muncă pe locuinţă. Bulgaria va îmbătrîni cel mai mult în următorii 50 de ani, arată biroul de statistici al CE, Eurostat. Din cauza dezechilibrului demografic între numărul de naşteri şi de decese, între numărul de imigranţi şi de emigranţi, ţări precum România, Polonia, Latvia, Lituania, Danemarca şi Ungaria vor avea şi ele un număr tot mai mare de bătrâni.

UE devine din ce in ce mai îngrijorată de pensionarii ei:

Populația Europei va fi puternic dominată de grupul de vârstă de peste 55 de ani.

Fertilitatea va rămâne scăzută în UE (1,6).

Raportul dintre numărul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și populația activă se va dubla până în 2060.

În 2008, erau patru persoane angajate pentru fiecare pensionar. În 2020, cifra corespunzătoare va fi de 5 persoane încadrate în muncă pentru fiecare pensionar. În 2060, raportul se va schimba dramatic: vor fi două persoane încadrate în muncă pentru fiecare pensionar. 

Între 2007 și 2020, populația activă va crește cu 3,7% datorită numărului tot mai mare al femeilor de pe piața forței de muncă. După 2020, populația activă va scădea cu 13,6%.

În 2010, vârsta medie la care persoanele își încetează activitatea profesională în UE este de 61 de ani și jumatate.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite