Şomaj în UE: Unul din cinci greci nu lucrează, unul din doi tineri e şomer în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va anunţa săptămâna viitoare măsurile care sunt necesare pentru a compensa consecinţele măsurilor de austeritate şi a genera locuri de muncă în Europa. În acest moment, peste 24 de milioane de cetăţeni ai UE sunt şomeri, un număr record, în timp ce perspectivele de revenire pe piaţa muncii nu sunt optimiste.

Miercuri, Comisia va adopta şi va anunţa măsurile prioritate pentru ca economia Greciei să poată creşte din nou însă cel mai important pachet este cel legat de rata şomajului din UE. Executivul UE va anunţa măsurile prin care se pot găsi modalităţi de creştere a numărului de locuri de muncă şi cum pot fi folosite fondurile structurale pentru a ajunge "investiţii pe termen lung" în capitalul uman.

Criza a arătat numeroase diferenţe de competenţe şi diferenţe geografice pe piaţa muncii, susţine CE care a constatat că ele persistă şi că riscă să se prelungească. Ultimul Consiliul European, din martie 2012, a cerut măsuri ferme în privinţa relansării pieţelor muncii şi planul naţionale specifice pentru crearea de joburi.

Rata şomajului în zona euro a ajuns la 10,8% în creştere faţă de prima lună a anului cu 0,1%, potrivit statisticilor Eurostat, biroul de statistică al UE, care estimează că 24,5 milioane de europeni au fost şomeri în luna februarie 2012.

Pentru zona euro, datele comparative arată că rata şomajului este cea mai mare din ultimii 15 ani, 17,1 milioane de persoane fiind fără job în luna februarie. Doar în ultimul an, 1,8 milioane de europeni au ajuns şomeri în UE. Între primele două luni ale acestui an, numărul şomerilor a crescut cu 167.000 de persoane.

Cele mai scăzute rate ale şomajului sunt înregistrate în Austria (4,2%), Ţările de Jos (4,9%), Luxemburg (5,2%) şi Germania (5,7%), iar cele mai mari în Spania (23,6%) şi Grecia (21%).

Comparativ cu un an în urmă, rata şomajului a scăzut în opt state membre, a crescut în optsprezece ani şi a rămas stabilă în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite