Alo, Europa? Vreau sa lucrez în Germania. De ce acte am nevoie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii
Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii

Nu ştiţi cine se ocupă de acelaşi lucru ca şi voi în altă ţară? Nu ştiţi cum să îi contactaţi sau cum v-ar putea ajuta? Nu ştiţi cum să cereţi ce vă doriţi într-o altă limbă? Nici o problemă. Există IMI.

IMI, Sistemul de Informaţii al Pieţei Interne este o aplicaţie online "sigură", spune Comisia, născută în urma a mai multor discuţii între statele membre ale pieţei interne europene şi Comisia Europeană. IMI a intrat în vigoare în noiembrie 2008 cu scopul de a ajuta autorităţile din UE să comunice rapid şi mai uşor cu omologii lor din străinătate. Aceştia pot folosi seturi de întrebări traduse deja anterior şi răspunsuri standard. 

"Mulţumită IMI, precedurile pentru recunoaşterea diplomaţilor străini care înainte durau trei luni, acum pot fi încheiate în doar două zile. A venit timpul ca sistemul de informaţii al pieţei interne să fie folosit la potenţialul lui maxim pentru a stimula creştere în mai multe domenii şi a oferi servicii mai bune şi mai rapide cetăţenilor şi afacerilor,” a spus comisarul pentru Piaţa Internă a UE, Michel Barnier.

IMI este folosit momentan de către autorităţile locale, regionale şi naţionale din UE, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, care se ocupă cu legislaţia legată de serviciile şi calificările profesionale. Spre exemlu, momentan este folosită de către autorităţile care acordă permise, cele care se ocupă de procesul de aplicare a profesioniştilor străini la un post din altă ţară, şi cele care verifică dacă furnizorii de servicii transfrontaliere sunt în conformitate cu obligaţiile de securitate. 

Numărul autorităţilor care sunt înregistrate în sistemul IMI a crescut "€œsemnificativ" în 2010, ajungând la aproape 6,000 în total. În România, există în total 43 de autorităţi, dintre care 11 pentru calificări profesionale, 28 pentru servicii şi 4 pentru ambele.

Răspunsul publicului
35% dintre oamenii care utilizează sistemul IMI îl găsesc "€œfoarte intuitiv şi uşor de folosit", iar 58% consideră că este "€œusor de folosit", dar are nevoie de unele îmbunătăţiri şi mai multe programme de pregătire a angajaţilor.

România răspunde rapid
România a răspuns la 20% dintre cereri în mai puţin de o săptămână în anul 2010, spune Comisia Europeană. Deşi ţări precum Germania sau Marea Britanie au răspuns în medie mai mare (de 60%) cerinţelor în timp scurt, de mai puţin de 7 zile, serviciile din România sunt apreciate, spre exemplu, de autorităţile din Austria:

"Un medic român, a cărui calificare profesională a fost deja recunoscută în mod automat, a prezentat un certificat de onorabilitate eliberat de camera districtului de medici din Bucureşti. Potrivit informaţiilor noastre, Camera Naţională de medici se ocupă de acest tip de certificat. Cu toate acestea, medicul a explicat că i s-a spus la Cameră Naţională să se adreseze autorităţii de district. Medicul trebuia să înceapă munca în Austria în scurt timp şi documentele acestea ar fi expirat în curând.

Aşa că am contactat Camera Română de medici prin intermediul IMI. Am fost foarte plăcut surprins că am primit toate informaţiile necesare în mai puţin de o săptămână. Mulţumită răspunsului rapid din România, medicul ar putea începe activitatea aşa cum şi-a plănuit," a spus un reprezentant al camerei medicilor, din Austria.

Solidaritate
Dacă o ţară sesizează că un furnizor de servicii de peste graniţă nu respectă cerinţele de securitate, aceasta poate, prin sistemul IMI, să trimită tuturor celorlalte ţări în care acest furnizor operează semnale de alarmă cu privire la serviciile lui.

Va fi mai cuprinzător
Comisia vrea să adauge mai multe domenii pe lista celor unde se aplică IMI. Deocamdată, sistemul IMI este folosit doar pentru recunoaşterea calificărilor profesionale şi a serviciilor în alte state membre. Însă sistemul de informaţii al pieţei interne se vrea a fi mai "flexibil", a adică să poate fi adaptat astfel încât să sprijine cooperarea administrativă dintre toate statele din piaţa internă europeană, indiferent de legislaţia sau domeniul pe care acestea îl solicită.

Comisia Europeană mai vrea să extindă şi funcţionalitatea sistemului IMI, astfel încât acesta să devină mai cuprinzător şi mai folosit de câţi mai mulţi oameni din piaţa internă. Pentru o mai bună cooperare cu statele membre, UE vrea să lege IMI de sistemele IT existente, şi vice-versa.

Costurile pentru un astfel de sistem s-au ridicat în 2010 la 1,775,000 de euro. 500,000 de euro s-au investit doar în dezvoltarea şi întreţinerea sistemelor de infomare în 2010.

În prima jumătate a anului 2011, Comisia va prezenta o propunere de lege care ar reglementa funcţionarea IMI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite