Exclusiv Adevărul Europa: Vicepremierul bulgar spune că Sofia va adera la Schengen în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frontiera Bulgarie nu este suficient de sigură pentru Europa
Frontiera Bulgarie nu este suficient de sigură pentru Europa

Într-un interviu acordat în exclusivitate, vicepremierul şi ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov a declarat că ţara sa este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. El a răspuns astfel dubiilor formulate de ministrul francez al alacerilor europene, Laurent Wauquiez.

„Trebuie să convingem ţările care au dubii să ne spună raţiunea exactă pentru care le formulează. Acum două zile au început vizitele de verificare în Bulgaria şi, din câte ştiu, lucrurile au mers bine. Iar Franţa şi celelalte ţări trebuie să spună exact de ce vor să amâne aderarea noastră. Noi înţelegem că există şi multe alte probleme în Uniunea Europeană, că se fac eforturi pentru salvarea euro. Dar tocmai de aceea noi am spus că suntem gata să dăm dovezi suplimentare că suntem pregătiţi pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Aşa că oricare dintre partrenerii noştri este binevenit să vină să verifice stadiul nostru de pregătire", a afirmat Djankov.

El a declarat că martie 2011 este o „dată rezonabilă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen, ţara sa fiind gata să furnizeze partenerilor europeni toate documentele şi informaţiile adiţionale pebtru a demonstra că este pregătită. „Dacă va exista o întârziere, aceasta ar trebui să fie minimă, 2011 trebuie să fie termenul de aderare. Avem încredere că am făcut tot ce era necesar pentru asta", a afirmat oficialul de la Sofia.
Noul responsabil pe afaceri europene de la Paris, Laurent Wauquiez, a declarat că fluxul de imigranţi care ar veni dinspre Republica Moldova prin graniţa de est a României va întârzia aderarea noastră la spaţiul Schengen, notează AFP.


"Un prim obstacol este că nu suntem siguri de graniţele noastre. Noi marcăm clar graniţa României cu Moldova, pe când România nu, din prisma fluxului de imigranţi care trec graniţa. Acest obstacol va întârzia intrarea României şi a Bulgariei în zona Schengen," a spus Laurent Wauquiez, ministrul de afaceri europene francez, luând aceeaşi poziţie ca şi predecesorul sau în funcţie, Pierre Lellouche.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite