Comentariu: Schengen? Martie 2011? Relax!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că noul ministru francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez, a formulat din nou opoziţia ţării sale la admiterea în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, nu am scăpat prilejul de a-l întreba despre aceasta pe vicepremierul de la Sofia, Simeon Djankov.

Întâlnirea noastră de joi, de la Bruxelles, era programată de vreo trei zile. Convenisem ca interviul să se axeze pe teme economice, dar declaraţia ministrului de la Paris era de ultimă oră şi cerea o reacţie rapidă şi de la vecinii noştri din sud.

Dincolo de răspunsul oficialului bulgar, pe care îl puteţi citi în linkul alăturat, nu am putut să nu remarc relaxarea cu care el vorbea despre subiect. Desigur, Simeon Djankov, fost vicepreşedinte la Banca Mondială, e omul cifrelor reci. Ex-consilier al guvernului reformator din Georgia, după ce mai înainte a lucrat pentru depăşirea crizei argentiniene, Djankov a fost chemat acasă de premierul Bojko Borissov, imediat după preluarea puterii, în iulie 2009. A văzut multe crize în viaţa lui, îmi povestea, acum câteva luni, într-un mai fierbinte, la Bucureşti. Probabil că săgeţile venite dinspre Paris I se par acum apă de ploaie.
Dar cred că mai e şi altceva. Guvernul vicepremierului bulgar stă bine în sondaje, se bucură de un grad de încredere de 60 la sută, iar rezultatele economice din 2010 şi perspectivele pe 2011 sunt încurajatoare. Veţi citi despre toate acestea în interviul pe care îl vom publica luni.

Aderarea la Spaţiul Schengen nu este chiar un obiectiv de care să depindă în mare măsură imaginea publică a guvernului de la Sofia. De aceea, Djankov admite că aceasta ar mai putea fi amânată pentru scurtă vreme, dar nu după anul 2011.

La noi, aderarea la Spaţiul Schengen a devenit un obiectiv de care guvernanţii se agaţă cu disperare. În criză gravă de imagine, cu un nivel de încredere ce ajunge să se scrie cu o singură cifră, guvernul Emil Boc are nevoie ca de aer de atingerea, cât mai rapidă, a unui obiectiv important. Mai mult: aderarea la Spaţiul Schengen la termenul prevăzut este unul dintre elementele forte ale "proiectului Vasile Blaga" din PDL. Dacă obiectivul va fi atins, cele mai multe merite şi le va aroga el. Dacă nu... Oricum, scandalul din IJP Neamţ a aruncat o lumină nu tocmai favorabilă şi asupra fostului ministru de interne.

De partea cealaltă, opoziţia atacă la baionetă, simţind că ratarea momentului martie 2011 mai rupe o bucată din popularitatea şi aşa subţirică a actualului executiv, ca de altfel şi a partidului de guvernământ.

Subiectul a devenit deja prilej de atacuri politice violente - vezi acuzaţiile Ralucăi Turcan la adresa lui Victor Ponta, cum că acesta ar milita la Uniunea Europeană pentru neadmiterea României, în martie 2011. Se caută deja vinovaţii...

Bineînţeles, toate acestea nu folosesc la nimic. Există multe alte elemente după care se judecă prestaţia actualului guvern şi a patidelor care îl susţin. Şi este vorba în primul rând de reuşita sau eşecul relansării economice, cu efecte palpabile asupra unor categorii cât mai largi ale populaţiei. Că vom arăta sau nu cartea de identitate la intrarea în ţările Uniunii Europene, prea puţin contează acum.

România va intra destul de curând în Spaţiul Schengen, chiar dacă nu în martie. Până atunci, partidele de la putere şi din opoziţie ar face mai bine să îşi fixeze alte teme de dezbatere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite