Sancţiuni aspre şi egale în toată Europa pentru încălcarea legislaţiei financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii
Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii

Comisia Europeană pregăteşte sancţiuni mult mai dure şi similare în toate ţările UE pentru încălcarea legilaţiei în domeniul serviciilor financiare, a anunţat astăzi la Bruxelles, comisarul pentru piaţă şi servicii, Michel Barnier.

„Dorim armonizarea şi consolidarea sancţiunilor pentru a întâri piaţa internă. Amenzile administrative pentru încălcari în domeniul bancar sunt foarte diferite în interiorul Uniunii Europene. Pentru o raportare greşită de exemplu, amenzile sunt mai mici de 150.000 de euro  în alte ţări , în Regatul Unit cu o politică foarte dură în domeniu a fost aplicată o amendă de  17 milioane de lire sterline pentru netrasnmiterea unor informaţii  importante în domeniul bancar”, a spus Barnier.

Reacţia Comisiei va fi mai dură

În ţările UE, în sectorul bancar cuantumul maxim al amenzilor este nelimitat sau variabil în şase state membre sancţiunile, ajung la un milion de euro în nouă state membre şi sunt sub 150.000 de euro în 7 state europene. Comisia Europeană apreciază că aceste diferenţe pot crea distorsiuni ale competiţei în  piaţă, pot afecta protecţia consumatorului, integritatea pieţei şi credibilitatea sectorului financiar.

Comisarul pentru piaţă şi servicii a adăugat că statelor membre le va fi permisă o marjă de flexibilitate cu privire la sancţiuuni, dar a precizat că ele trebuie să fie „descurajatoare, eficiente şi proporţionate”. „Dacă o instituţie financiară nu respectă regulile interne, fiecare client trebuie să ştie că reacţia noastră va fi mai dură”, a adăugat comisarul Barnier.

Şi autorităţile naţionale trebuie să intervină
Potrivit Comisiei, criza financiară a demonstrat că regulile pieței financiare nu sunt întotdeauna respectate și aplicate așa cum ar trebui în întreaga Uniune Europeană. Asigurarea aplicării adecvate a regulilor UE intră în primul rând în sarcina autorităților naționale, care au responsabilitatea de a preveni încălcarea regulilor UE de către instituțiile financiare și de a sancționa abaterile care au loc în jurisdicțiile lor. Însă autoritățile naționale trebuie să acționeze într-o manieră coordonată și integrată.

Comisarul Barnier a adăugat că, pentru ca aceste sancţiuni ele să fie aplicate vor fi reviziute mai multe directive din legislaţia europeană din domeniul  reglementării. Părțile interesate își pot trimite observaţiile şi contribuțiile legate de acest regim de sancţiuni până la 19 februarie 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite